Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační politika (VIKMA10)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VIKMA10 - Informační politika, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:znát na aktuální cíle EU a ČR v oblasti informační politiky a být schopen navrhnout projekt, který jim odpovídá,znát klíčové minulé a současné projekty a služby eGovernmentu,zhodnotit službu či praxi eGovernmentu,znát limity v oblasti práce s informacemi a informačními technologiemi stanovené českými zákony a směrnicemi EU,orientovat se a používat informační systémy zpřístupňující informace státu veřejnosti,chápat a používat bezpečnostní principy podporující eGovernment a eKomerci,vysvětlit příležitosti a postavení vzdělávacích institucí v kontextu informační politiky,znát základní postupy v oblasti Business a Competitive Intelligence.

Osnova

Podmínky ukončení předmětu, pojem informační politika a souvisejícíOpakování: ochrana OÚ, svobodný přístup k informacím, některé služby informační společnostiInformační politika EU, strategické dokumenty informační politiky v EU a ČR (samostudium)eGovernment: vymezení, související pojmy, ukázky projektů eGovernmentu v EUHodnocení služeb a praxe eGovernmentu (D. Špaček)Základní registry a ISVS, otevřená data ve veřejné správě, e-zadávání veřejných zakázekE-podpis, datové schránky, e-archivnictví, e-zdravotnictvíIP a vzdělávání, IP a knihovnyInformační průmyslBusiness intelligence v praxi

Literatura

povinná literaturaStrategie vzdělávací politiky České republiky do roku 2020. Vzdělávání 2020 [online]. Praha, 2014 [cit. 2014-11-27]. Dostupné z: http://www.vzdelavani2020.cz/images_obsah/dokumenty/strategie-2020_web.pdfKoncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015 včetně internetizace knihoven. Praha: Vláda ČR, 2011. 43.s. Dostupné z: http://www.mkcr.cz/assets/literatura-a-knihovny/Koncepce_rozvoje_knihoven_2011-2015.pdfZákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacímMetodika publikace otevřených dat veřejné správy ČR. Praha, listopad 2012. Dostupné z: http://www.mvcr.cz/soubor/metodika-publ-opendata-verze-1-0-pdf.aspxŠPAČEK, David. eGovernment :cíle, trendy a přístupy k jeho hodnocení. Vyd. 1. V Praze: C.H. Beck, 2012. xix, 258 s. ISBN 9788074002618. info

Požadavky

Před vstupem do předmětu by student měl ovládat základy informační vědy, především témata vázaná na celospolečenské problémy, a mít přehled o základních oborových termínech.

Garant

PhDr. Petr Škyřík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Pavla Kovářová, Ph.D.