Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Petriho sítě (IA023)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IA023 - Petriho sítě, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Úvod do Petriho sítí. Jsou prezentovány jak klasické výsledky(o ohraničenosti, živosti, dosažitelnosti), tak i výsledky moderní(nerozhodnutelnost sématických ekvivalencí a temporálních logik, apod.)Na konci kurzu bude student schopen:porozumět definici Petriho sítí; modelovat různé systémy pomocípopisného aparátu Petriho sítí; aplikovat specifické důkazovéa analytické techniky a pro Petriho sítě a řešit tak různé problémyjejich algoritmické anaýzy.

Osnova

Petriho sítě jsou základem velmi používané třídy nástrojůpro modelování, návrh a analýzu složitých paralelních adistribuovaných systémů. Mají četné aplikace v oblastiarchitektury počítačů, programových systémů, komunikačních protokolů, databází, softwarového inženýrství apod.Principy modelování systémů pomocí Petriho sítí.Klasické výsledky pro Petriho sítě. Ohraničenost, pokrytelnost,Karp-Milerův strom, slabý Petriho počítač; dosažitelnost a živost.(Ne)rozhodnulenost sémantických ekvivalencí a temporálních logikpro Petriho sítě.S-systémy, T-systémy. Dosažitelnost, živost. S-invarianty aT-invarianty.Petriho sítě s volným výběrem. Živost, Commonerova věta.

Literatura

REISIG, Wolfgang. Elements of distributed algorithms :modeling and analysis with Petri Nets. Berlin: Springer, 1998. xi, 302 s. ISBN 3-540-62752-9. info

Požadavky

Kurs předpokládá elementární znalosti z teorie složitosti,vyčíslitelnosti a teorie automatů.

Garant

prof. RNDr. Mojmír Křetínský, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Antonín Kučera, Ph.D.