Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Topics in Language Theory (IA052)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IA052 - Topics in Language Theory, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle kurzu jsou: navázat na základní přednášku z teorie formálních jazyků. Na konci tohoto kurzu bude student schopenporozumět a vysvětlit algebraické teorie formálních jazyků, zejména se zaměřením na tzv. abstraktní třídy jazyků a automatů. Dále bude schopen prezentovat a aplikovat některá rozšíření pojmu gramatiky jako přepisovacího systému.

Osnova

Abstraktne triedy jazykov a automatov: definícia tried jazykov pomocouich uzáverových vlastností, vzájomne vzťahy medzi operáciami nadjazykmi, vlastnosti triedy jazykov plynúce z vlastností triedyautomatov, operácie nad automatmi a ich dôsledok na popisované jazyky,triedy jazykov generovaťelné z jednoho prvku.Zovšeobecnenia gramatík: gramatiky s riadeným odvodením, biologickymotivované triedy gramatík, generatívne systémy, paralelne generovaniejazykov, zložitosť gramatík a jazykov.

Literatura

GINSBURG, Seymour. Algebraic and automata-theoretic properties of formal languages. Amsterdam: North-Holland Publishing Company, 1975. xii, 313 s. ISBN 0-444-10586-7. infoHandbook of formal languages. Vol. 1 Word, language, grammar. Edited by Grzegorz Rozenberg - Arto Salomaa. Berlin: Springer, 1997. xvii, 873. ISBN 3-540-60420-0. infoHandbook of formal languages. Vol. 2 Linear modeling : background and application. Edited by Grzegorz Rozenberg - Arto Salomaa. Berlin: Springer, 1997. xxii, 528. ISBN 3-540-60648-3. infoSalomaa, A.: Formal Languages. Academic Press, New York, 1973Dassow,J., Paun,G.: Regulated Rewriting in Formal Language Theory. Springer, Berlin, 1980

Požadavky

Předpokládají se znalosti odpovídající rozsahu a náplni kursůIB005 Formální jazyky a automatya IB107 Vyčíslitelnost a složitost.

Garant

prof. RNDr. Mojmír Křetínský, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Branislav Rovan, Ph.D.prof. RNDr. Mojmír Křetínský, CSc.