Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lambda calculus (IA081)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IA081 - Lambda calculus, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu buse student seznámen se základnimi pojmy, technikami a výsledky teorie sekvenčních funkcí v podobě lambda-kalkulu a kombinatorické logiky; seznámí se se základy typová i netypové varianty těchto formalismů; bude umět je použít pro formalizaci vyčíslitelnosti; seznámí se s principy konstrukce modelů lambda-kalkulu; zvládne užívání formalizace rekurzivních konstrukcí v programování i příslušných modelech; bude schopný použit ho jako referenčním formalismus vhodný pro řadu aplikací.

Osnova

Čistý lambda-kalkul: lambda-termy, struktura termů, rovnostníteorie.Redukce: jednosměrné transformace, obecné redukce,beta-redukce.Lambda-kalkul a výpočty: kódování, rekurzívní definice,lambda-vyčíslitelnost, kombinátory pevného bodu, nerozhodnutelnévlastnosti.Modifikace teorie: kombinatorická logika, extenzionalita,éta-redukce.Typovaný lambda-kalkul: typy a termy, normální formy, množinovémodely, silná normalizovatelnost, typy jako formule.Doménové modely: úplná částečná uspořádání, domény, nejmenšípevné body, parcialita.Konstrukce domén: složené domény, rekurzívní konstrukce domén,limitní domény.

Literatura

ZLATUŠKA, Jiří. Lambda-kalkul. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 1993. 264 s. ISBN 80-210-0826-1. infoBARENDREGT, H. P. Lambda calculus : its syntax and semantics. Rev. ed. Amsterdam: Elsevier, 1998. xv, 621 s. ISBN 0-444-86748-1. infoHINDLEY, J. Roger a Jonathan P. SELDIN. Introduction to combinators and the lambda-calculus. Cambridge: Cambridge University Press, 1986. 359 s. ISBN 0-521-31839-4. infoAMADIO, Roberto M. a Pierre-Louis CURIEN. Domains and lambda-calculi. Cambridge: Cambridge University Press, 1998. xvi, 484 s. ISBN 0-521-62277-8. info

Garant

prof. RNDr. Mojmír Křetínský, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.