Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z funkcionálního programování (IB016)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IB016 - Seminář z funkcionálního programování, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti předmětu si podstatně rozšíří své znalosti funkcionálního programování. Po absolvování kurzu by měli být schopni řešit netriviální programátorské problémy s pomocí Haskellu a získat přehled o praktických využitích tohoto funkcionálního jazyka.

Osnova

GHC(i), příkazy interpretu, kompilace programů v Haskellu.Větvení programů, rekurze, anonymní funkce, funkce vyšších řádů, operátory skládání a aplikace funkce.Moduly: důležité moduly v Haskellu 2010, jejich import, psaní vlastních modulů.Podpůrné nástroje, balíčky, cabal, Hackage.Typové třídy Show, Read, číselné typové třídy a další. Vlastní typové třídy.Datové struktury: asociační seznamy, záznamy, pole, implementace vlastních datových struktur.Vstup a výstup: práce se soubory, systémové programování, možnosti V/V v Haskellu.Funktory, applicative, monády.Zpracování chyb a výjimek: Maybe, Either, odchytávání a nastavování výjimek, ošetření chybovýchstavů.Testování, optimalizace, dokumentace: QuickCheck, koncová rekurze, přidávání striktnosti. Dokumentované programování a generování dokumentace.Parsování: regulární výrazy, generátor parserů Parsec.Paralelní programování: vlákna, paralelní programování a strategie.Zajímavá syntaktická rozšíření v GHC a další

Literatura

LIPOVAČA, Miran. Learn You a Haskell for Great Good!: A Beginner's Guide. First Edition. San Francisco, CA, USA: No Starch Press, 2011. 400 s. ISBN 978-1-59327-283-8. URL infoO'SULLIVAN, Bryan, John GOERZEN a Don STEWART. Real World Haskell. First Edition. : O'Reilly Media, Inc., 2009. 670 s. ISBN 978-0-596-51498-3. URL info

Požadavky

IB015 Neimperativní programování Pro zapsání do kurzu stačí mít znalost v rozsahu předmětu IB015 Neimperativní programování a kladný vztah k funkcionálnímu programování.

Garant

prof. RNDr. Mojmír Křetínský, CSc.

Vyučující

Bc. Vladimír ŠtillBc. Martin Ukrop