Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do počítačové lingvistiky (IB030)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IB030 - Úvod do počítačové lingvistiky, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět představuje úvod do počítačového zpracování přirozeného jazyka. Studenti se v něm seznámí s algoritmickým popisem jednotlivých jazykových rovin: morfologické, syntaktické, sémantické a pragmatické, a se zdroji jazykových dat: korpusy. Pozornost je věnována také reprezentaci znalostí, inferenci a vztahům k umělé inteligenci.

Osnova

Východiska počítačového zpracování přirozeného jazyka (Natural Language Processing, NLP).Roviny jazyka - fonetika a fonologie, morfologie, syntaxe, sémantika a pragmatika.Reprezentace morfologických a syntaktických struktur.Analýza a syntéza: řečová, morfologická, syntaktická a sémantická.Formy reprezentace znalostí o lexikálních jednotkách.Porozumění jazyku: reprezentace významu věty, logická inference.

Literatura

PALA, Karel . Počítačové zpracování přirozeného jazyka. 1. vyd. Brno: FI MU, 2000. 190 s. infoALLEN, James. Natural Language Understanding. 2nd ed. Redwood City: Benjamin/Cummings Publishing Company, 1995. xv, 654 s. ISBN 0-8053-0334-0. infoThe Oxford handbook of computational linguistics. Edited by Ruslan Mitkov. Oxford: Oxford University Press, 2003. xx, 784 s. ISBN 0-19-823882-7. infoCHOMSKY, Noam. Syntaktické struktury., Logický základ teorie jazyka., O pojmu gramatické pravidlo. 1. vyd. Praha: Academia, 1966. 209 s. infoMATERNA, Pavel a Jan ŠTĚPÁN. Filozofická logika: nová cesta? Olomouc: Olomouc (Univerzita Palackého), 2000. 127 s. ISBN 80-244-0109-6. info

Garant

doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.