Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do logiky (IB101)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IB101 - Úvod do logiky, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je osvojení základů logického myšlení a úvod do použití logik v computer science. Velký důraz proto je položen na odvozování v logických kalkulech, především výrokové a též v predikátové logice, včetně formulace problému a jeho přepisu do logického kalkulu.Na konci tohoto kurzu budou studenti rozumět principům výrokové a predikátové logiky 1. řádu.

Osnova

Kurs je úvodem do výrokového a predikátového počtu.Motivace, příklady využití logiky v informatice. Logika v matematice.Výroková logika, logické spojky, logické vyplývání, pravdivostní tabulky, množiny, hradla.Přirozený jazyk a formalizace ve výrokové logiceDokazatelnost, normální formy. Věty o dedukci, formulace a praktické využití.Základy teorie důkazů ve výrokové logice, axiomatické systémy, metoda Davise-Putnama, úvod do rezoluce.Predikátový počet 1. řádu, predikátové formule, sémantika, axiomy.Dokazatelnost. Normální formy predikátové logiky. Přirozený jazyk a formalizace v predikátové logice.Rezoluce v predikátové logice.Úvod do výpočtové logiky. Použití logik v informatice. Formulace složitějších problémů pomocí logiky.

Literatura

doporučená literaturaDUŽÍ, Marie. Logika pro informatiky (a příbuzné obory) :učební text. 1. vyd. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2012. 179 s. ISBN 9788024826622. infoNERODE, Anil a Richard A. SHORE. Logic for applications. New York: Springer-Verlag, 1993. xvii, 365. ISBN 0-387-94129-0. infoPRIEST, Graham. Logic :a very short introduction. 1st pub. Oxford: Oxford University Press, 2000. xii, 140 s. ISBN 9780192893208. infoŠTĚPÁN, Jan. Klasická logika. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2001. 198 s. ISBN 80-244-0254-8. info

Požadavky

( IB000 Mat. základy informatiky || IB112 Matematické základy ) && ! IA008 Computational Logic

Garant

prof. RNDr. Mojmír Křetínský, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Lubomír Popelínský, Ph.D.Mgr. Eva Mráková, Ph.D.RNDr. Matej Pivoluska, Ph.D.RNDr. Aleš ZlámalRNDr. Karel VaculíkMgr. Martin VítaRNDr. Jan Bouda, Ph.D.Frédéric Dupont Dupuis, Ph.D.Mgr. Lukáš MásilkoMgr. Ondřej Nečas