Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základní pojmy obecné logiky (IV028)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IV028 - Základní pojmy obecné logiky, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu budou studenti rozumět základním pojmům logiky a chápat rozdíl a vzájemný vztah nezi sémantikou a syntaxí.Budou umět řešit standardní úkoly v rozsahu predikátové logiky 1.řádu s identitou, zejména rozhodnout, zda daný závěr vyplývá z daných premis.Budou mít jasno v otázce aplikovatelnosti logiky na řešení problémů formulovaných v přirozeném jazyce.

Osnova

Sémantická charakteristika logiky.Tradiční, symbolická (matematická) logika, filozofická logika.Strčný přehled dějin logiky. Obecná charakteristika klasické logiky.Výroková logika (logika pravdivostních funkcí), výrokový kalkul.Vlastnosti formálních systémů (bezespornost, úplnost, rozhodnutelnost).Výrokově logické vyplývání, tautologie.Formální důkaz. Tvrzení o dedukci.Úplná disjunktivní a konjunktivní normální forma.Predikátová logika 1.řádu. Formální systém, interpretace. Splnitelnost, logická pravdivost logické vyplývání.Fragment: kategorický sylogismus.Funkce, identita, určitá deskripce. Teorie typů, vyšší řády. Neklasické logiky.

Literatura

doporučená literaturaŠTĚPÁN, Jan. Formální logika. 2. přeprac. vyd. Olomouc: FIN, 1995. 109 s. ISBN 80-7182-004-0. info

Garant

prof. Ing. Václav Přenosil, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Pavel Materna, CSc.