Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do transparentní intenzionální logiky (IV029)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IV029 - Úvod do transparentní intenzionální logiky, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent předmětu získá znalosti z poměrně mladé disciplíny Procedurální sémantika a reprezentace znalostí, která však patří k základům umělé inteligence.Přesné určení významu výrazu přirozeného jazyka spočívá v nalezení algoritmicky strukturované procedury, tj. konstrukce, kterou výraz reprezentuje či kóduje. Přitom tato analýza musí být natolik přesná, aby na jejím základě mohly být provedeny adekvátní inference. Zároveň je nutno výsledky analýzy formalizovat tak, aby je bylo možno automaticky zpracovávat.Studenti se naučí tyto problémy řešit takovým způsobem, aby nedocházelo k nežádoucím paradoxům usuzování. Správná analýza, tj. adekvátní logická konstrukce, je nutnou podmínkou korektní inference a může pak sloužit např. jako podklad pro reprezentaci znalostí ve znalostních systémech umělé inteligence, umožňuje přesný (i automatický) překlad do jiného jazyka, využití v multi-agentních systémech pro komunikaci agentů, apod.

Osnova

Deduktivní usuzování jako předmět logiky."Paradoxní" úsudky - nedokonalá analýza premis.Omezení predikátové logiky 1. řádu, Frege-Church schéma, princip extenzionality, denotační sémantika vs. procedurální sémantika.Transparentní intensionální logika: konstrukce jakožto procedura.Jednoduchá teorie typů zahrnující neprocedurální objekty, epistémická báze, intenze a extenze.Rozvinutá teorie typů zahrnující procedurální objekty.Tři druhy kontextu: extenzionální, intenzionální a hyperintenzionální.Pravidla substituce a existenční generalizaceProblémy neexistence a modality.Ontologie jako logika intensí, konceptuální analýza.Logika postojů, reprezentace znalostí a hyperintense.Dynamické usuzování a temporální logiky.Komunikace agentů v multi-agentním systému.

Literatura

DUŽÍ, Marie a Pavel MATERNA. TIL jako procedurální logika :průvodce zvídavého čtenáře Transparentní intensionální logikou. 1. vyd. Bratislava: Aleph, 2012. 412 s. ISBN 9788089491087. infoDUŽÍ, Marie , Bjorn Thoring F. JESPERSEN a Pavel MATERNA . Procedural Semantics for Hyperintensional Logic. First edition. Berlin: Springer Verlag, 2010. 552 s. Logic, Epistemology, and the Unity of Sciences, 17. ISBN 978-90-481-8811-6. infoTICHÝ, Pavel. The foundations of Frege's logic. Berlin: Walter de Gruyter, 1988. xiii, 303. ISBN 3-11-011668-5. info

Požadavky

Znalost základů predikátové logiky 1. řádu

Garant

doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Marie Duží, CSc.doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.