Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paralelní a distribuované výpočty (IV100)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IV100 - Paralelní a distribuované výpočty, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je představit na vybraných problémových okruzích problematiku distribuovných algoritmů. Studenti se seznámí se základními pojmy a problémy a přístupy k jejich řešení. Vybraná skupina problémů a algoritmů pro jejich řešení poskytne přehled o technikách používaných v disribuovaných algoritmech a ukáže na vztahy mezi kvalitou řešení resp. řešitelností či neřešitelností a typem distribuovaného prostředí.

Osnova

Pojem distribuovaného systému a distribuovaného algoritmu. Hlavní rozdíly oproti centralizovaným systémům a architekturám.Komunikační protokoly. Alternating-bit protokol, sliding-windowprotokol.Směrovací algoritmy. Směrovací tabulky a algoritmy pro jejich konstrukci. Floyd-Warshallův algoritmus, algoritmus pro nalezení nejkratší cesty.Distribovaný problém vzájemného vyloučení.Distribuovaná volba. Topologie kruhu a obecná topologie. Vliv synchronizace a smyslu pro orientaci.Detekce distribuovaného ukončení. Dijkstra-Scholtenův algoritmus.Problém Byzantské dohody a jeho (ne)řešitelnost v různémprostředí.

Literatura

BARBOSA, Valmir C. An introduction to distributed algorithms. Cambridge: MIT Press, 1996. xiii, 365. ISBN 0-262-02412-8. infoLYNCH, Nancy A. Distributed algorithms. San Francisco: Morgan Kaufmann Publishers, 1996. xxiii, 872. ISBN 1-55860-348-4. infoTEL, Gerard. Introduction to distributed algorithms. Cambridge: Cambridge University Press, 1994. xii, 534 s. ISBN 0-521-47069-2. infoLEIGHTON, Frank Thomson. Introduction to parallel algorithms and architectures :arrays, trees, hypercubes. San Mateo: Morgan Kaufmann Publishers, 1992. xviii, 831. ISBN 1-55860-117-1. info

Požadavky

IB002 Algoritmy a datové struktury Absolvování kursu IB002 (Alogirtmy a datové struktury I) povinné akursu PB152 (Operační systémy) doporučené.

Garant

prof. RNDr. Mojmír Křetínský, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Rastislav Královič, Ph.D.prof. RNDr. Antonín Kučera, Ph.D.prof. RNDr. Ivana Černá, CSc.