Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika a programování (IV122)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IV122 - Matematika a programování, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu procvičení znalostí a dovedností z předchozího studiaa jejich zvládnutí na důkladnější úrovni, konkrétně hlubší pochopení vybraných matematických pojmů, ujasnění jejich vztahů k algoritmickým problémům a procvičení programování a návrhu algoritmů na konkrétních zajímavých příkladech.

Osnova

Jsou procházeny základní pojmy z různých oblastí matematiky, které jsou procvičeny na programátorských úlohách, většinou s grafickým výstupem.Teorie čísel a kombinatorika, vizualizace výpočtů.Základní geometrie a geometrické operace (želví grafika a úhly, goniometrické funkce, vykreslení elementárních objektů, geometrické testy, bitmapová grafika).Základní geometrické algoritmy (průsečíky úseček, triangulace, konvexní obal).Fraktály a chaos, komplexní čísla (Mandelbrotova množina, Juliovy množiny, Sierpinského fraktál, logistická rovnice a Feigenbaumův diagram).Lineární algebra, lineární transformace ve 2D a fraktály.Pravděpodobnost, statistika, analýza dat (náhodná čísla, lineární regrese, shlukování).Grafy (aplikace základních grafových pojmů a algoritmů na příkladě bludišť).

Literatura

doporučená literaturaEssential mathematics for games and interactive applications :a programmer's guide. ISBN 9780123742971. infoPELÁNEK, Radek . Programátorská cvičebnice: algoritmy v příkladech. Brno: Computer Press, 2012. 175 s. ISBN 978-80-251-3751-2. info

Požadavky

Znalosti matematiky na úrovni kurzů MB101-MB104 (případně schopnost se chybějící pojmy samostatně doučit), základní programátorská zběhlost v libovolném programovacím jazyce.

Garant

doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Radek Pelánek, Ph.D.