Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Umělá inteligence II (IV126)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IV126 - Umělá inteligence II, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je doplnění ucelených úvodních znalostí z umělé inteligence v návaznosti na přednášku PB016 Umělá inteligence I. Předmět je koncipován na základě klasické knihy Russela & Norviga Artificial intelligence: A modern approach (viz aima.cs.berkeley.edu) a představuje znalosti z oblastí lokálního prohledávání, plánování, práce s neurčitostí a z robotiky.Absolvent bude znát různé typy základních i pokročilých algoritmů lokálního prohledávání a bude je umět použít pro řešení praktických příkladů.Absolvent získá základní znalosti o řešení plánovacích problémů jako posloupností akcí provedených pro dosažení zadaného cíle.Absolvent získá přehled pro práci s neurčitými a nejasnými informacemi v zadaných problémech a naučí se používat základní postupy pro zahrnutí neurčitosti do řešení problému.Absolvent bude znát základní pojmy z oblasti robotiky a vytvoří si představu o vnímání robota, jeho lokalizaci a plánování jeho pohybu.

Osnova

Lokální prohledávání a metaheuristiky:Heuristiky s jedním řešením, principy a koncepty, algoritmy pokročilého lokálního prohledávání.Heuristiky s populací řešení, evoluční algoritmy, algoritmyzaložené na inteligenci hejna.Multi-kriteriální přístupy, Paretovo optimum.Plánování:Reprezentace plánovacího problému. Plánování se stavovým prostorem, dopředné a zpětnéplánování, STRIPS operátory. Plánování s prostorem plánů, částečné plány.Práce s neurčitostí:Bayesovské sítě, exaktní a aproximační odvozování.Čas a neurčitost, Markovské procesy.Teorie užitku, rozhodovací sítě, rozhodování v čase, Markovské rozhodovací procesy.Robotika:Roboti, sensory a efektory. Vnímání robota, lokalizace a mapování.Plánování pohybu robota, plánování s neurčitostí.

Literatura

RUSSELL, Stuart a NORVIG, Peter. Artificial intelligence : a modern approach (third edition). Prentice Hall, 2010.TALBI, El-Ghazali. Metaheuristics: From Design to Implementation. Wiley, 2009.GHALLAB, Malik, Dana NAU a Paolo TRAVERSO. Automated Planning: Theory & Practice. : Morgan Kaufmann, 2004. info

Požadavky

Předmět volně navazuje na PB016 Umělá inteligence I,absolvování PB016 není podmínkou pro absolvování předmětu.Je předpokládana znalost pravděpodobnosti na úrovni MB103 Spojité modely a statistika.

Garant

doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Hana Rudová, Ph.D.