Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spojité modely a statistika (MB103)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB103 - Spojité modely a statistika, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:používat metody matematické analýzy pro funkce více proměnných;řešit základní optimalizační úlohy;rozumět základním teoretickým konceptům teorie pravděpodobnosti;prakticky aplikovat metody matematické statistiky na jednoduché úlohy.

Osnova

Třetí část čtyřsemestrového bloku základních přednášek matematiky.V celém bloku jsou prezentovány základy algebry a teorie čísel, lineární algebry, analýzy, numerických metod, kombinatoriky a teorie pravděpodobnosti a statistiky.Diferenciální a integrální počet ve více proměnných: parciální derivace, integrální počet ve více proměnných, vybrané aplikace diferenciálního a integrálního počtu, systémy diferenciálních rovnic, přibližná řešení.Základní pojmy teorie pravděpodobnosti, náhodné veličiny a jejich číselné charakteristiky, popisná statistika, stručný úvod do matematické statistiky.

Literatura

doporučená literaturaDOŠLÁ, Zuzana a Ondřej DOŠLÝ. Diferenciální počet funkcí více proměnných. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 1994. iii, 130 s. ISBN 80-210-0992-6. infoZVÁRA, Karel a Josef ŠTĚPÁN. Pravděpodobnost a matematická statistika. 2. vyd. Praha: Matfyzpress, 2001. 230 s. ISBN 80-85863-24-3. infoRILEY, K. F., M. P. HOBSON a S. J. BENCE. Mathematical methods for physics and engineering : a comprehensive guide. 2nd ed. Cambridge: Cambridge University Press, 2002. xxiii, 123. ISBN 0-521-81372-7. infoJ. Slovák, M. Panák a kolektiv, Matematika drsně a svižně, učebnice v přípravěneurčenoPLCH, Roman , Zuzana DOŠLÁ a Petr SOJKA . Matematická analýza s programem Maple. Díl 1, Diferenciální počet funkcí více proměnných. prvni. Brno: Masarykova Universita, 1999. 80 s. ISBN 80-210-2203-5. URL info

Požadavky

! MB203 Spoj. modely a stat. B && ! NOW ( MB203 Spoj. modely a stat. B )Doporučuje se znalost elementárních funkcí, práce s polynomy, racionální lomené funkce. Dále pak základy maticového počtu, práce s lineárními zobrazeními a vektorovými prostory a základními nástroji diferencování a integrování v jedné proměnné.

Garant

prof. RNDr. Jan Slovák, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Slovák, DrSc.Mgr. Bc. Kateřina DružbíkováMgr. Bc. Martin ChvátalMgr. Bc. Tomáš JaníkMgr. Jana MedkováMgr. Jan MeitnerMgr. Martin Panák, Ph.D.Bc. Radek Suchánek