Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projekt z překladačů (PA037)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PA037 - Projekt z překladačů, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Účelem semináře je hlubší seznámení s problematikou návrhuprogramovacích jazyků a jejich překladačů. Student by měl získat jasnoupředstavu o fungování reálných překladačů, o problémech, které jsou spojenys jejich implementací a možných přístupech k řešení těchto problémů.Podmínkou udělení zápočtu je plně funkční implementace překladače jednoduchéhoprogramovacího jazyka. Možná je spolupráce ve skupinách (2--4 studenti),náročnost projektu roste úměrně počtu členů.Hlavním cílem kurzu je:detailně porozumět problematice návrhu programovacích jazyků a jejich překladačů;implementovat překladač vybraného programovacího jazyka.

Osnova

Logická struktura překladače. Formalismy pro specifikaci jednotlivých modulů.Lexikální analyzátor. Regulární výrazy. Princip nejdelší shody. Precedencelexémů.Syntaktický analyzátor. Analýza shora a zdola.Sémantický analyzátor. Atributové gramatiky. Tok atributů. Vyhodnoceníatributů během syntaktické analýzy.Generátor kódu, optimalizace.Úplná specifikace jednoduchého optimalizujícího překladače, vazba aspolupráce mezi logickými moduly.Tabulky symbolů jako atributy.Zpracování deklarací, typová kontrola, analýza rozsahu viditelnosti.Funkce. Aktivační záznam. Předávání parametrů. Konvence jazyků C a Pascal.Vstup a výstup. Vazby na operační systém. Unix a C.Překlad do asembleru procesoru I386, konvence jazyka C.

Literatura

WILHELM, Reinhard a Dieter MAURER. Compiler design. Wokingham: Addison-Wesley Publishing Company, 1995. xv, 606 s. ISBN 0-201-42290-5. infoFISCHER, Charles N. a Richard J. LEBLANC. Crafting a compiler. Menlo Park: Benjamin/Cummings Publishing Company, 1988. 811 s. ISBN 0-8053-3201-4. infoAHO, Alfred V., Ravi SETHI a Jeffrey D. ULLMAN. Compilers, principles, techniques, and tools. Reading: Addison-Wesley Publishing Company, 1987. x, 796 s. ISBN 0-201-10088-6. info

Požadavky

PA008 Překladače

Garant

prof. RNDr. Mojmír Křetínský, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Antonín Kučera, Ph.D.