Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Architektura superpočítačů a intenzivní výpočty (PA039)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PA039 - Architektura superpočítačů a intenzivní výpočty, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout informace o architekturách výkonných počítačových systémů a základních metodách jejich programování, včetně vektorových a paralelních počítačů. První část přednášky je věnována technickému vybavení, ve druhé části jsou diskutovány obecné metody optimalizace kódu a problematika paralelních programů. Poslední část se věnuje nástrojům programování distribuovaným systémům.Absolvent bude schopen pochopit a vysvětlit fungování moderních procesorů.Absolvent bude schopen provést základní analýzu kódu a navrhnout optimalizace na konkrétní typ procesoru.Absolvent bude schopen navrhnout a vytvořit paralelní program pro řešení zadaného algoritmu.Absolvent bude schopen navhnout a provést měření výkonu počítačového systému či aplikace.

Osnova

Vysoce výkonné vektorové a superskalární procesory.Jednoprocesorové počítače, počítače s menším počtem procesorů, masivněparalelní počítače; distribuované systémy.Sdílená, distribuovaná a distribuovaná sdílená paměť; další alternativy.Rozšiřitelnost počítačů a úloh.Měření výkonnosti, LINPACK test, TOP 500.Jednoprocesorové systémy, programovací jazyky, metodologie psaníefektivních programů, základy optimalizace pro vektorové a superskalární počítače.Víceprocesorové systémy se sdílenou pamětí, programovací jazyky,dekompozice algoritmů, základy optimalizace pro nízký počet procesorů.Masivně paralelní systémy, paralelní algoritmy, "jemný" (fine)paralelismus.Distribuované systémy, dekompozice úloh, "hrubý" (coarse)paralelismus, programovací systémy (PVM, LINDA, ...).

Literatura

PROTIC, Jelica, Milo TOMASEVIC a Veljko MILUTINOVIC. Distributed shared memory. Los Alamitos: IEEE Computer Society, 1998. x, 365 s. ISBN 0-8186-7737-6. infoFOSDICK, Lloyd D. An introduction to high-performance scientific computing. Cambridge: MIT Press, 1996. ix, 760 s. ISBN 0-262-06181-3. infoWOLFE, Michael Joseph. High performance compilers for parallel computing. Redwood City: Addison-Wesley Publishing Company, 1996. xiii, 570. ISBN 0-8053-2730-4. infoWILSON, Gregory V. Practical parallel programming. Cambridge: MIT Press, 1995. viii, 564. ISBN 0-262-23186-7. infoDOWD, Kevin. High performance computing. Sebastopol: O'Reilly & Associates, 1993. xxv, 371 s. ISBN 1-56592-032-5. info

Požadavky

! IA039 Architektura superpočítačů Předpokládá se alespoň elementární znalost programovacích jazyků FORTRAN, C a případně C++.

Garant

doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Luděk Matyska, CSc.RNDr. Jiří Filipovič, Ph.D.