Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pragmatické softwarové inženýrství v malých a středních organizacích (PA102)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PA102 - Pragmatické softwarové inženýrství v malých a středních organizacích, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem přednášky je analýza technických, sociálních a ekonomických aspektů tvorby a používání informačních systémů použitelné i pro informační systémy v malých a středních firmách a ve státní správě. V takových organizacích pracuje přes 80% IT odborníků. Získané znalosti budou absolventi kurzu schopni používat při pragmatických postupech tvorby a používání IS i ve velkých firmách a především ve státní správě. Důraz je kladen na proces a efekty volby SW architektur a jejich kombinování a na iniciální fáze a tedy i nejrizikovější fáze IT projektů – budování vizí, vyjednávání, indikátory rizik a etapy specifikace požadavků v souvislosti s použitou architekturou. Jednotlivé problémy a zásady budou ilustrovány na příkladech z praxe.

Osnova

Sociální a ekonomická dimenze informačních systémů. ICT v menších velkých a velmi velkých organizacích. Podniková kultura a specifické možnosti v malých organizacích.Technická dimenze informačních systémů, dynamika změn znalostí a paradigmat a důvody změn softwarových architektur, nečekané úspěchy a nečekané hrozby ICT.Okruhy činností a během životního cyklu a hlavní důvody selhání informačních systémů. Kdy je vhodné použít klasické procesy vývoje informačních systémů, meze objektového přístupu.Formulace vizí a rizikové indikátory, efekty dekompozice ve velkém.Informační systémy pro velké, pro malé a střední podniky a pro správní orgány. Hlavní typy SW architektur a výhody jejich kombinování, budování informačních systémů shora a zdola. Softwarová paradigmata.Servisní a komponentová orientace jako specifické paradigma, varianty servisně orientovaných architektur, inkrementální modernizace a údržba, volba pořadí integrace služeb v SOA.Byznys procesy a servisní orientace, uživatelsky orientované hrubozrnné komponenty a komunikační protokoly, klíčové přínosy SOA. IS a ergonomie práce.Od vizí ke specifikacím: principy vyjednávání, nákup a vývoj, výběrová řízení.Skupinové techniky řešení informatických problémů.Prostředky a diagramy podpory specifikace požadavků, meze formalizace, REA a ontologieKladné a záporné efekty IS v menších podnicích, vzory a anti vzory servisní a objektové orientace. Koalice v podniku, kauzální diagramy.Od návrhu k zavedení a provozu. Jaké se osvědčují různé modely a diagramy. Křivka učení. Spojenci na straně uživatelů. Údržba a zastarávání.Pragmatické využívání formalizovaných postupů na příkladu SW norem: vývoj norem, způsoby přijímání, nadměrný rozsah norem. Dynamika změn IT.

Literatura

CASE systémy a monografie o SW inženýrství / CASE systems and SW engineering monographsIAN, Sommerville. Software Engineering. 9. vyd. Upper Sadle River: Addison-Wesley, 2010. 780 s. ISBN 0-13-703515-2. infoERL, Thomas. Soa design patterns. 2nd print. Upper Saddle River: Prentice-Hall, 2009. xliii, 814. ISBN 978-0-13-613516-6. infoERL, Thomas. SOA :servisně orientovaná architektura : kompletní průvodce. Vyd. 1. Brno: Computer press, 2009. 671 s. ISBN 978-80-251-1886-3. infoKRÁL, Jaroslav. Informační systémy :specifikace, realizace, provoz. 1. vyd. Veletiny: Science, 1998. 358 s. ISBN 80-86083-00-4. info

Garant

doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Jaroslav Král, DrSc.