Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Efektivní využívání databázových systémů (PA152)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PA152 - Efektivní využívání databázových systémů, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je studenty blíže seznámit s možnostmi databázovýchsystémů a jejich efektivního využití.

Osnova

ÚvodUkládání dat: efektivní využívání sekundárníchpamětí, záznamy, bloky. Vyhledávání: indexové struktury, sekvenční,stromové, transformace klíče na adresu, vícedimenzionální indexy.Vyhodnocení dotazů: plán dotazu, algebraické zákony, odhadovánínákladů, algoritmy pro operátory, řazení a spojování relací,zpracování dotazu a proudové zpracování.Optimalizace dotazů: význam indexů, referenční integrita,materializované pohledy, rozdělování tabulek, využití disků.Optimalizace databáze: úpravy relačního schéma pro zvýšení výkonu,optimalizace indexů, nástroje pro monitorování databáze.Transakční zpracování: vlastnosti transakcí a jejich implementace,souběžné zpracování, plánování transakcí, zamykání dat a indexů,logování a zotavení z chyb.Bezpečnost v databázích: přístupová práva, ochrana dat.Zpracování prostorových dat: indexování, operátory.Analytické nástroje.

Literatura

doporučená literaturaSILBERSCHATZ, Abraham, Henry F. KORTH a S. SUDARSHAN. Database system concepts. 5th ed. Boston: McGraw-Hill, 2006. xxvi, 1142. ISBN 0-07-295886-3. infoGARCIA-MOLINA, Hector, Jeffrey D. ULLMAN a Jennifer WIDOM. Database system implementation. Upper Saddle River: Prentice Hall, 2000. xv, 653 s. ISBN 0-13-040264-8. info

Požadavky

Znalost učiva v rozsahu předmětů PB154 Základy databázových systémů (nebo PB168) a PV062 Organizace souborů.

Garant

doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vlastislav Dohnal, Ph.D.RNDr. Petra Budíková, Ph.D.RNDr. Tomáš Homola, Ph.D.RNDr. Jakub Valčík