Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dialogové systémy (PA156)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PA156 - Dialogové systémy, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednáška zahrnuje základní problematiku současného stavuvývoje, implementace a aplikací dialogových systémů. Základním cílem přednášky je presentovat ucelený přehled o současném stavu problematiky daného oboru a nastínit možnosti dalšího vývoje.

Osnova

Historie, problém komunikace člověka s počítačem(Elisa, expertní systémy, virtuální realita)Základní technologie dialogových systémů(principy syntézy a rozpoznávání řeči, multimodální rozhraní)Principy počítačové analýzy řeči a přirozeného jazyka(problematika formálních modelů přirozeného jazyka - Chomského model,alternativní modely, statistický přístup, sémantická a pragmatická analýza)Struktura a modely dialogu, základní typy dialogů (Konverzační analýza, principy a charakteristiky kooperativního a nekooperativního dialogu)Dialogové strategie (Typy dialogových strategií, souvislosti s teorií her s důrazem na kooperativní dialog)Syntaxe, sémantika a pragmatika dialogu (Formální popis dialogu a dialogových strategií, metody sémantické analýzy, pragmatické aspekty)Počítačové zpracování a modelování emocí (Význam emocí pro dialogové strategie, prostředky detekce a analýzy emocí)Interpretace a generování věty v rámci dialogu (Problematika větné a slovní nejednoznačnosti, dialogový kontexty)Struktura dialogových systémů (základní moduly dialogových systémů a jejich funkce)Jazyky pro zápis a programování dialogů, Standardy W3C Voice Browser Activity (VoiceXML, SRGS, SISR, SSML, ... a možnosti využití pro zápis a generování dialogových strategií)Modelování uživatele (metody modelování uživatele v souvislosti s dialogovými systémy)Simulace a testování dialogového systému (metody simulace a testování, metoda WOZ)Implementace a aplikace, výhledy do budoucna(využití dialogových systémů, aplikace pro nevidomé, budoucnost dialogových systémů)

Literatura

Kopeček, Ivan. Dialogové systémy. Studijní podklady pro distanční studium,MCTEAR, Michael. Spoken dialogue technology :toward the conversational user interface. Translated by T. V. Raman. New York: Springer, 2004. xii, 432 p. ISBN 1-85233-672-2. infoPSUTKA, Josef. Komunikace s počítačem mluvenou řečí. Praha: Academia, 1995. 287 s. ISBN 80-200-0203-0. info

Garant

doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Luděk Bártek, Ph.D.