Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programování s omezujícími podmínkami (PA163)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PA163 - Programování s omezujícími podmínkami, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent bude vědět, jakým způsobem používat deklarativní přístup k řešení problémů prostřednictvím programování s omezujícími podmínkami.Absolvent bude rozumět algoritmům používaným při řešení problémů prostřednictvím omezujících podmínek tak, aby mohl lépe navrhnout vhodný deklarativní model a kombinovat ho s vhodnými řídícími strategiemi. Absolvent se tak naučí různé typy propagačních a prohledávacích algoritmů.Absolvent bude umět řešit základní problémy pomocí programování s omezujícími podmínkami, a to buď prostřednictvím jazyka OPL (optimization programming language) nebo logického programování s omezujícími podmínkami v závislosti na výběru skupiny cvičení.

Osnova

Problém splňování podmínek. Úvod do modelování problémů.Algoritmy a konzistence: hranová, po cestě. Řešení nebinárních podmínek: k-konzistence, obecná hranová konzistence, konzistence mezí, globální podmínky. Směrové varianty, šířka grafu podmínek a polynomiální problémy.Stromové prohledávání: backtracking, pohled dopředu, pohled zpět, neúplné algoritmy. Lokální prohledávání.Optimalizační a příliš podmíněné problémy: přístupy k řešení a algoritmy.Modelování a využití v reálných aplikacích. Programování pomocí vybraného programovacího jazyka (OPL nebo CLP).

Literatura

DECHTER, Rina. Constraint processing. San Francisco: Morgan Kaufmann Publishers, 2003. xx, 481 s. ISBN 1-55860-890-7. infoTSANG, Edward (author), FRUEHWIRTH, Thom (editor). Foundations of constraint satisfaction. Books On Demand, 2014.

Požadavky

Při zařazení do skupiny cvičení založeném na logickém programování předpokládaná znalost základů výrokové a predikátové logiky, např. z předmětu IB101.Znalost logického programování není podmínkou pro absolvování předmětu.

Garant

doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Hana Rudová, Ph.D.RNDr. Pavel Troubil