Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Image Acquisition (PA172)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PA172 - Image Acquisition, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V tomto kurzu se student seznámí s teorií i praxí zachycení obrazové informace a následným převodem do digitální podoby. Výklad je převážně zaměřen na optické soustavy, které jsou nejčastější. Speciální pozornost je věnována záznamu vícerozměrné informace. Student na základní úrovni pochopí jak hardware jednotlivých detektorů, tak přenos informace z těchto detektorů do paměti počítače a reprezentaci obrazu v paměti. Na základě nabytých znalostí bude student schopen vybrat vhodný detektor pro danou aplikaci a nastavit vhodné parametry snímání.

Osnova

Zdroje a detektory světla a jiných druhů záření.Kamery (CMOS, CCD, ICCD, EMCCD) a jejich vlastnosti, automatické ostření.Digitalizace signálu a související protokoly, normy a rozhraní.Zdroje šumu a způsoby jeho potlačení.Optická soustava a její komponenty, formování obrazu v optických soustavách, mikroskopy a teleskopy.Optické vady obrazů a jejich korekce.Detekce vícerozměrných obrazových dat principy získávání prostorové (3D), spektrální a časově závislé informace.Fyzické a optické řezy objektem, stereo-záznam, měření topografie (vyvýšení) povrchu objektu, range imaging, tomografické přístupy.Automatizace pořizování obrazové informace.

Literatura

RUSS, John C. The image processing handbook [4th ed.]. 4th ed. Boca Raton: CRC Press, 2002. 732 s. ISBN 0-8493-1142-X. infoImage sensors and signal processing for digital still cameras. Edited by Junichi Nakamura. Boca Raton, FL: Taylor & Francis, 2006. 336 p. ISBN 0-8493-3545-0. infoKOZUBEK, Michal . Image acquisition and its automation in fluorescence microscopy. In From cells to proteins: Imaging nature across dimensions. Dordrecht: Springer, 2005. s. 227-270, 44 s. NATO Science Series. ISBN 1-4020-3615-9. info

Požadavky

Vhodné jsou znalosti na úrovni kursu PV131 Digitální zpracování obrazu.

Garant

doc. RNDr. Petr Matula, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Michal Kozubek, Ph.D.