Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do informačních technologií (PB001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PB001 - Úvod do informačních technologií, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentovi základní orientaci v oblastiinformačních technologií. Přednáška stručně uvádí nejen technické aprogramové vybavení současných počítačů, ale klade důraz i na etické asociální rozměry IT. Přednáška seznámí studenta se základy počítačových architektur, operačních systémů, počítačových sítí a počítačové grafiky, ukáže na vzájemnou souvislost jednotlivých částí a připraví tak studenta na jejich hlubší studium. Poslední část přednášky je věnována přerůstání IT do společnosti a sociální odpovědnosti profesionálů.Absolvent bude schopen pochopit fungování jednoduchých počítačových systémů.Absolvent bude dále schopen pochopit a vysvětlit souvislosti a vztahy mezi jednotlivými komponentami složitějších počítačových systémů.Absolvent bude rovněž schopen analyzovat a vysvětlit chování operačních systémů, počítačových sítí apod. z uživatelského pohledu.Absolvent bude schopen zhodnotit etické důsledky své vlastní práce.

Osnova

Počítačové a komunikační systémy, role komponent (architektura, operačnísystémy, počítačové sítě), aplikace.Sociální a etický rozměr IT.Počítačové architektury,zobrazení dat v počítači, von Neumannův model, principy organizacepočítače.Role operačních systémů (OS), historie vývoje, funkcionalita typickéhosoudobého OS.Otázky návrhu, efektivita, robustnost, flexibilita, kompatibilita, ...Vliv požadavků bezpečnosti, sítí, grafických rozhraní, ...Struktura OS (monolitický, vrstvený, modulární, mikro-kernel).Abstrakce, procesy, zdroje, aplikační programová rozhraní.Periferie, jejich správa, ovladače.Ochrana, systémový a uživatelský prostor, kernel.Sítě, historie sítí a Internetu, základní síťové architektury,distribuované systémy.Protokoly, multimediální systémy,distribuované výpočty, mobilní a bezdrátové počítání.Základy interakce člověka s počítačem, grafické systémy.Sociální kontext IT, Informační společnost a Nová ekonomika.Internet, růst, řízení, mezinárodní implikace.Profesní a etická odpovědnost, základní zákony (ochrana osobních dat,digitální podpis, ...). Etické kódy, role profesních organizací."Acceptable use policy" organizací.

Literatura

KAIN, Richard Y. Advanced computer architecture :a systems design approach. Englewood Cliffs: Prentice-Hall, 1996. xvii, 907. ISBN 0-13-007741-0. infoSINGHAL, Mukesh, Yoshiaki SHIRAI a Niranjan G. SHIVARATRI. Advanced concepts in operating systems : distributed, database, and multiprocessor operating systems. New York: McGraw-Hill, 1994. xxii, 522. ISBN 0-07-057572-X. infoPETERSON, Larry L. a Bruce S. DAVIE. Computer networks :a systems approach. San Francisco: Morgan Kaufmann Publishers, 1996. xxiii, 552. ISBN 1-55860-368-9. infoJ. Kurose, K. Ross: Computer Networking: A Top-Down Approach Featuring the Internet, Addison-Wesley, 2000HWANG, Kai a Faye A. BRIGGS. Computer Architecture and Parallel Processing. New York: McGraw-Hill, 1984. 846 s., ob. ISBN 0-07-031556-6. info

Požadavky

! PB002 Základy IT && ! NOW ( PB002 Základy IT )

Garant

doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Luděk Matyska, CSc.doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D.