Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy počítačové grafiky (PB009)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PB009 - Základy počítačové grafiky, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout přehled o základních algoritmech a metodách používaných při tvorbě modelů a jejich vykreslování. Posluchači získají znalosti, které jim umožní orientaci v širokém spektru úloh řešených v počítačové grafice včetně nezbytného matematického základu. Získají praktické dovednosti při modelování prostorových těles ve složitých scénách pomocí moderního profesionálního software. Umí realizovat krátké animované sekvence a rozumí relevantním problémům vykreslování, vyhlazování a osvětlování.

Osnova

Kresba grafických primitiv, rastrové algoritmy.Ořezávání. Vyplňování.Křivky a plochy. Hermite,Bézier, NURBS.Barva, barevné modely.Úpravy rastrového obrazu.Modely těles.Rovnoběžné a perspektivní promítání.Viditelnost v prostoru obrazu.Osvětlovací modely.Stínovací techniky, odrazy světla. Sledování paprsku.

Literatura

FOLEY, James D. Computer graphics :principles and practice. 2nd ed. Reading: Addison-Wesley Publishing Company, 1990. 1174 s. ISBN 0-201-12110-7. infoŽÁRA, Jiří , Bedřich BENEŠ, Jiří SOCHOR a Petr FELKEL. Moderní počítačová grafika. 2. vyd. Praha: Computer Press, 2005. 609 s. I 1. ISBN 80-251-0454-0. info

Požadavky

Znalost základů maticového počtu, lin.algebry a geometrie.

Garant

doc. RNDr. Petr Matula, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Sochor, CSc.Mgr. Jiří Chmelík, Ph.D.RNDr. Jan ByškaBc. Zuzana FerkováMartin HavlíčekJakub Matlovič