Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Umělá inteligence I (PB016)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PB016 - Umělá inteligence I, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Probírá se úvod do problematiky řešení úloh z oblasti umělé inteligence (s algoritmy v programovacím jazyce Prolog). Hlavním cílem kurzu je získat znalosti o základních algoritmech používaných v UI.

Osnova

Jazyk Prolog.Operace na datových strukturách.Prohledávání stavového prostoru.Heuristiky, Best-first search, A* search.Dekompozice problému, AND/OR grafy.Problémy s omezujícími podmínkami.Hry a základní herní strategie.Inteligentní agenti, výroková logika, predikátová logika prvního řádu.TIL - transparentní intenzionální logika.Reprezentace a vyvozování znalostí.Učení, rozhodovací stromy, neuronové sítě.Zpracování přirozeného jazyka.

Literatura

Stuart Russel & Peter Norvig: Artificial intelligence : a modern approach, 2nd.ed., Prentice Hall, 2003.BRATKO, Ivan. Prolog programming for artificial intelligence. 3rd ed. Harlow: Addison-Wesley, 2001. xxi, 678 s. ISBN 0-201-40375-7. infoNORVIG, Peter a Stuart Jonathan RUSSELL. Artificial intelligence :a modern approach. Upper Saddle River: Prentice Hall, 1995. xxviii, 93. ISBN 0-13-103805-2. infoSylaby přednášek.

Požadavky

V předmětu se pracuje s příklady v jazyce Prolog, studenti musí sami zvládnout principy tohoto jazyka na úrovni pochopení činnosti programu.

Garant

doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.