Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronická příprava dokumentů (PB029)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PB029 - Elektronická příprava dokumentů, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování tohoto kursu bude student schopen aplikovat základní principy, algoritmy a techniky (týmové) tvorby dokumentů a využít je při svém studiu či publikační činnosti (příprava skript, prezentačních materiálů, psaní bakalářské, diplomové, disertační práce, dokumentace programu, webové prezentace či publikování kvalitních výstupů z databáze) a prakticky je uplatnitv sázecím systému TeX a příbuzných programech.Student bude schopen se orientovat a pracovat se softwarovými balíky používanými při vývojovém cyklu a vytváření elektronických dokumentů výše uvedeného zaměření.

Osnova

Od autora ke čtenáři: cyklus přípravy a ladění dokumentů, analogie s vývojem programů. Značkování. Logická vs. visuální struktura dokumentu.Značkovací jazyky, XML, (SGML), HTML, HTML5.Gramatiky dokumentů, DTD, XML Schema. Validace dokumentů. Design. Principy knižního designu. Specifika designu na WWW.CSS, XSL(T). Webové technologie publikování a týmový vývoj dokumentů. Sazba. Základy typografie, základní typografické pojmy, míry, terminologie.Písma, typy formáty písem, způsoby representace a designu písem.Rastrovací algoritmy, techniky redukcí tvaru písem.Pravidla sazby. Mikro-typografie. Specifika sazby českých textů.Korektura, značky.Sázecí systémy. TeX jako příklad dávkového sázecíhosystému. WYSIWYG a webové systémy.TeX. Historie. Princip makrojazyka.Algoritmy řádkového a stránkového zlomu použité v TeXu. hz-systém. Algoritmus dělení slov, Předtisková příprava. Jazyky pro popis stránek.Post-script. Bézierovy křivky. SPDL. Direct Imaging. Montáž. Tisk a distribuce.Výstupní zařízení. Osvit, tisk a vazba. Portable Document Format, Adobe Acrobat.Databázové publikování, příprava ebook a dalších výstup; z LaTeXu. Konverze, aktualizace a údržba dokumentů. Specifika vytváření konzistentních prezentací (beamer). sdílený vývoj dokumentů v svn, verzování.

Literatura

doporučená literaturaBERAN, Vladimír. Typografický manuál :Učebnice počítačové typografie. 1.vyd. Náchod: Manuál, 1994. Přeruš.s. ISBN 80-901824-0-2. infoRYBIČKA, Jiří. LATEX pro začátečníky. 3. vyd. Brno: Konvoj, 2003. 238 s. ISBN 80-7302-049-1. infoBRINGHURST, Robert. The elements of typographic style. Vancouver: Hartley & Marks, 1992. 254 s. ISBN 0-88179-033-8. infoneurčenoKNUTH, Donald Ervin. Digital typography. Stanford: Center for the Study of Language and Information, 1999. xv, 685 s. ISBN 1-57586-010-4. info

Požadavky

Předmět nemá striktní předpoklady, je vhodné mít základy algoritmizace, základní znalosti práce s počítačem v unixovém prostředí (vhodné absolvovat například předmět PV004 UNIX) a mít ponětí o formálních jazycích.

Garant

doc. RNDr. Petr Matula, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Sojka, Ph.D.RNDr. Michal RůžičkaBc. Vít NovotnýRNDr. Petr Novotný