Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do digitálního zpracování obrazu (PB130)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PB130 - Úvod do digitálního zpracování obrazu, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po úspěšném dokončení tohoto kurzu bude student: znát základní terminologii týkající se zpracování digitálního obrazu; získá představu jaké typické problémy se při zpracování digitálního obrazu objevují; bude rozumět principu jednoduchých algoritmů pro zpracování obrazu a bude je umět prakticky použít. Kurz je zamýšlen jako první seznámení se zpracováním obrazu na počítači.

Osnova

Lidské vidění, pořizování obrazu a základní reprezentace obrazu v počítači.Barevné obrazy.Bodové transformace. Histogram.Lineární filtrování obrazu. Konvoluce.Nelineární filtry.Matematická morfologie.Detekce hran. Gradient.Regiony v binárních obrazech a jejich popis.Segmentace obrazu.Aplikace zpracování obrazu.

Literatura

doporučená literaturaBURGER, Wilhelm a Mark James BURGE. Digital image processing :an algorithmic introduction using Java. 1st ed. New York: Springer, 2008. xx, 564 p. ISBN 9781846283796. infoneurčenoGONZALEZ, Rafael C. a Richard E. WOODS. Digital image processing. 2nd ed. Upper Saddle River: Prentice Hall, 2002. xx, 793 s. ISBN 0-13-094650-8. infoSONKA, Milan, Václav HLAVÁČ a Roger BOYLE. Image processing analysis and machine vision [2nd ed.]. 2nd ed. Pacific Grove: PWS Publishing, 1999. xxiv, 770. ISBN 0-534-95393-X. info

Požadavky

! PV131 Digitální zpracování obrazu Předpokládá se znalost středoškolské matematiky a schopnost pochopit a vytvořit jednoduché algoritmy.

Garant

doc. RNDr. Petr Matula, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Matula, Ph.D.RNDr. Martin Maška, Ph.D.RNDr. David Svoboda, Ph.D.Dmitry Sorokin, Ph.D.