Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy databázových a informačních systémů (PB168)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PB168 - Základy databázových a informačních systémů, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit studenty se základy databázových a informačních systémů. Studenti budou stručně seznámeni s účelem informačních systémů i základy jejich návrhu. Podrobnější informace získají v oblasti databázových systémů, zejména jde o principy fungování DB systémů, datové modelování, dotazování a používání analytických nástrojů. Cílem cvičení je procvičit vybrané pasáže z přednášek v učebně vybavené počítači.Studenti získají základní představu o náročnosti procesu tvorby informačních systémů a jeho průběhu. Dále získají hlubší teoretické znalosti i praktické zkušenosti v databázových systémech, budou schopni samostatně formulovat dotazy pro relační databáze.

Osnova

Úvod do informačních systémů.Co je to informační systém, jeho úloha, užitečnost.Typická struktura a součásti informačního systému, příklady.Moderní informační systémy.Tvorba informačních systémů.Životní cyklus IS.Analýza, návrh, řešení.Zavádění, provoz a modernizace.Úvod do databázových systémů.Co je to systém pro řízení báze dat, jeho úloha, použití, příklady.Datová abstrakce, modely, příklady.Architektura databází.Návrh DB, dotazování.Dotazovací jazyky.Architektura DB.Uživatelé databáze.Entitně-relační model.Atributy, entitní množiny.Vztahy, násobnosti vztahů.Pojem klíče, primární klíč.Relační model.Relace, atributy, vztahy.Převod mezi entitně-relačním modelem.Referenční integrita.Návrh databází.Funkční závislosti.Normální formy.Dekompozice.Dotazovací jazyk SQL.Úvod, základní konstrukce.Příkaz select, spojení relací.Dotazovací jazyk SQL.Příkaz select, agregační funkce.Modifikace a mazání.Definice dat, pohledy.Zpracování dotazů.Základní principy, příklad.Indexování.Úvod do optimalizace dotazů.Transakce.Vlastnosti transakčního zpracování.Plány provádění transakce.Souběžné zpracování transakcí.Analytické nástroje.OLAP – Online Analytical Processing.Data mining.Aplikace pro databáze.Specifika databázových systémů.Technologie přístupu k databázím.Geografické informační systémy.Multidimenzionální databáze.Temporální databáze.Datové sklady.

Literatura

SILBERSCHATZ, Abraham, Henry F. KORTH a S. SUDARSHAN. Database system concepts. 5th ed. Boston: McGraw-Hill, 2006. xxvi, 1142. ISBN 0-07-295886-3. infoKRÁL, Jaroslav. Informační systémy :specifikace, realizace, provoz. 1. vyd. Veletiny: Science, 1998. 358 s. ISBN 80-86083-00-4. info

Požadavky

! PB154 Základy databázových systémů && ! NOW ( PB154 Základy databázových systémů )Základy technické angličtiny

Garant

doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vlastislav Dohnal, Ph.D.prof. Ing. Pavel Zezula, CSc.RNDr. Jaroslav Ráček, Ph.D.