Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografické informační systémy (PV019)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PV019 - Geografické informační systémy, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kuzr je zaměřen na bázové informační technologie používané v SW pro vývoj GIS serverů a klientstkých aplikací využívajícíGIS technologie. Přednáška je zaměřena prakticky, uváděné techniky jsou doprovázeny příklady.

Osnova

Souřadné systémy, kartografické projekce a jejich transformace.Tradiční typy map, zdroje prostorových informací GIS.Typy prostorových dat a jejich vztahů.Datové sklady prostorových dat.Definice úlohy efektivního prostorového vyhledání, dynamická a statická varianta.Tradiční metody prostorového výběru - Grid metoda a její implementace v prostředí relačních databází, kvartérní stromy.kD-stromy a jejich možnosti vyvažování.Non-pointer kvartérní stromy, dekompozice dotazu.SB+ stromy, dotazy pro protorové interakce.R-stromy, heuristiky pro dělení uzlů v lineární a kvadratické složitosti.Manipulační funkce nad geometrickýmy objekty.Validační funkce nad geometrickýmy objekty.Množinové operace nad geometrickýmy objekty.Rastrová data a jejich zdroje.Kvantitativní charakteristiky rastrových dat.Lineární fitrace a její aplikace v GIS.Geometrické transformace rastrových map.Konverze rastrových a vektorových geometrických dat.

Literatura

Technical manuals of GIS systems

Požadavky

! PA049 GIS a veřejná správa Předpokladem jsou základní znalosti prostředírelačních databází, základní techniky sorting/searching,složitosti algoritmů, základní kurz matematické analýzya znalosti analytické geometrie na středoškolské úrovni.

Garant

doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Milan Drášil, CSc.