Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět UNIX -- programování a správa systému I (PV065)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PV065 - UNIX -- programování a správa systému I, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Náplní předmětu je seznámení se s principy fungování UNIXovéhooperačního systému a s jeho aplikačním rozhraním (služby jádra,některé knihovní funkce). Studenti se seznámí s architekturoujádra systému, systému souborů, procesy atd., a to jak ze stranyimplementace uvnitř jádra, tak ze strany aplikačního rozhraní UNIXu.

Osnova

Vývojové prostředí v UNIXu: kompilátory, debuggery, profilerya další nástroje. Druhy knihoven a jejich funkce.Normy API pro jazyk C.Program podle ANSI C: limity, start a ukončení programu,argumenty, proměnné prostředí, práce s pamětí,vzdálené skoky. Dynamické linkování.Jádro:Start jádra, architektura jádra, paměťový model jádra.Proces: atributy procesu, stavy procesu, paměť z hlediskaprocesu, přístupová práva procesu. Program na disku.Vstupní/výstupní operace: deskriptor, operace naddeskriptory.Organizace souborových systémů: i-uzel a jeho atributy,adresář a práce s adresáři, speciální soubory.Implementace souborových systémů: FAT, S5FS, FFS/UFS,Ext2FS. Moderní souborové systémy.Komunikace mezi procesy: roura, signály, spolehlivésignály.Pokročilé I/O operace: multiplexing pomocí select() apoll(), zamykání souborů, scatter-gather I/O, paměťověmapované I/O operace.

Literatura

Information technology :portable operating system interface. New York: Institute of Electrical and Electronics Engineers, 1996. xxxi, 743. ISBN 1-55937-573-6. infoSTEVENS, W. Richard. Advanced programming in the UNIX environment. Reading, Mass.: Addison-Wesley, 1993. xviii, 744. ISBN 0-201-56317-7. infoBACH, Maurice J. Principy operačního systému UNIX. 1. vyd. Praha: Softwarové Aplikace a Systémy, 1993. 514 s. ISBN 80-901507-0-5. info

Požadavky

Vstupní předpoklady:znalost programovacího jazyka C,znalost UNIXu na uživatelské úrovni(nedoporučuje se zapisovat tentopředmět studentům, kteří absolvovalipředmět PV004 UNIX teprve v minulémsemestru).

Garant

doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jan Kasprzak, Ph.D.