Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Digitální knihovny (PV070)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PV070 - Digitální knihovny, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je seznámit studenty informatiky s aktuálním stavem praxe v oblasti digitálních knihoven. Na konci kurzu by student měl být schopen porozumět principům a souvislostem základních standardů, technologií a postupů používaným při návrhu a implementaci soudobých digitálních knihoven.

Osnova

Úvod do problematiky digitálních knihoven (DL): vymezení pojmu DL; historie; zdroje informací.Obecný rámec a architektura: Kahn-Wilensky framework; digitálníobjekt a digitální repozitář; začlenění DL do reálného právníhoa sociálního prostředí; hierarchická abstrakce intelektuálních děl.Globální jména a identifikátory: klasické knihovnické identifikátoryversus digitální identifikátory; resoluce identifikátorů; problém persistence.Metadata: klasická a síťová knihovní metadata; MARC; Dublin Core; METS a MODS; využití XML a RDF.Interoperabilita: protokol Z39.50; SRW/U; iniciativa OAI; vytváření kontextových vazeb mezi informačními zdroji.Globální a distribuované vyhledávání: porovnání DL a internetovských vyhledávačů; federativní vyhledávání versus metavyhledávání; sémantický web.Digitální knihovny v ekonomickém a právním kontextu: ekonomické modely DL; práva duševního vlastnictví; copyright; autorský zákon; creative commons; open access.Dlouhodobé uchovávání digitální informace: problémy a rizika; základní archivační strategie; OAIS; archivace Webu.Vybrané projekty a technologie prezentované formou esejí a prezentací přímo účastníky kurzu.

Literatura

Bartošek, Miroslav. Digitální knihovny - teorie a praxe. Národní knihovna. Rok 2004, roč. 15, č. 4, s.266-254. http://knihovna.nkp.cz/NKKR0404/0404233.htmlBartošek, Miroslav. Technologie digitálních knihoven. Sborník konference INFORUM 2006. http://www.inforum.cz/inforum2006/pdf/Bartosek_Miroslav.pdfWitten, I.H., Bainbridge D. How to Build a Digital Library. San Francisco : Morgan Kaufmann Publishers, 2003. ISBN 1-55860-790-0.LESK, Michael. Understanding digital libraries. 2nd ed. Amsterdam: Morgan Kaufmann Publishers, 2005. xxxi, 424. ISBN 1-55860-924-5. infoARMS, William Y. Digital libraries. Cambridge: MIT Press, 2000. x, 287 s. ISBN 0-262-01180-8. info

Požadavky

! FF:VIKBA25 Digitální knihovny

Garant

doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Miroslav Bartošek, CSc.