Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie a vývojové trendy ve výpočetní technice (PV109)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PV109 - Historie a vývojové trendy ve výpočetní technice, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je určen studentům, kteří hledají poučení o historii teoretických základů informatiky a o vývoji výpočetní techniky do současnosti s přesahem k předpokládanému rozvoji tohoto oboru.

Osnova

Historie teoretických základů informatiky a výpočetní techniky.První počítače.Rodiny počítačů. Počítače digitální, analogové a hybridní.Komponenty a přídavná zařízení počítačů.V/V zařízení.Základní části počítače. Druhy pamětí.Vnější paměti.Komunikační technologie, historie sítí a síťových prvků. Historieakademické sítě v ČR.VT používaná v ČSSR a na UJEP (dnešní MU).Rodina JSEP a SMEP.Od strojového kódu k programovacím jazykům.Jazyky, které zásadně ovlivnily dalšívývoj (Algol, Fortran, Cobol, Basic, PL/I, APL, Lisp, Simula,Pascal, C).Operační systémy. Počítače bez operačního systému. Zárodky prvních OS.Komponenty moderních OS. Příklady některých OS.Vývojové trendy v hardwaru a softwaru. CISC/RISC, integrace, vztahHW/SW/OS, odklon od procedurálních jazyků(?)Počítače a společnost. Počítač: nástroj, partner nebo hrozba?

Literatura

Communications of the A.C.M., Vol. 15 (1972), Nr. 7 (speciální číslo věnované historii IT)Communications of the A.C.M., Vol. 40 (1997), Nr. 2 (speciální číslo věnované výhledům do budoucnosti)

Požadavky

Předmět si může zapsat každý student MU, který jej dosud neabsolvoval (ani pod jiným kódem).

Garant

doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D.prof. RNDr. Luděk Matyska, CSc.