Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační právo (PV120)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PV120 - Informační právo, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače s právními aspekty vybranýchotázek informatiky, zejména ochrany osobnosti, obchodního tajemství,duševního vlastnictví, ochrany osobních údajů, ochrany utajovanýcha svobodného přístupu k informacím.

Osnova

Informační svoboda a zákonná ochrana osobních dat -- ústavní principy, listina základních práv a svobod.Zahraniční příklady a mezinárodní souvislosti -- právní úpravy v zahraničí, doporučení, úmluvy a směrnice mezinárodních a nadnárodních organizací.Soukromoprávní ochrana informací a informačních systémů -- ochrana osobnosti, obchodní tajemství, pracovní kázeň aj.Právo duševního vlastnictví -- autorské právo, průmyslová práva.Ochrana osobních údajů -- právní úprava, její aplikace, Úřad pro ochranu osobních údajů.Veřejnoprávní ochrana informací a informačních systémů -- trestněprávní ochrana.Zákon o utajovaných skutečnostech.Zákon o svobodném přístupu k informacím.

Literatura

POLČÁK, Radim , Martin ŠKOP a Jakub MACEK . Normativní systémy v kyberprostoru (úvod do studia). 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2005. 102 s. Edice učebnic Právnické fakulty MU č. 361. ISBN 80-210-3779-2. infoMATES, Pavel a Miroslava MATOUŠOVÁ. Evidence, informace, systémy :právní úprava. 1. vyd. Praha: CODEX Bohemia, 1997. 263 s., ta. ISBN 80-85963-27-2. info

Požadavky

Předchozí absolvováníPV119 Základy práva pro informatiky je výhodou, ale nikoliv podmínkou.

Garant

doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D.

Vyučující

RNDr. JUDr. Vladimír Šmíd, CSc.