Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy vizuální komunikace (PV123)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PV123 - Základy vizuální komunikace, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je představit studentům principy vizuální komunikace a zdůraznit její důležitost v aktuální době informační společnosti. Informace nabývá nové podoby právě díky digitálním médiím. Předmět uvádí posluchače do problematiky skrze tematické přednášky jako např. smyslové vnímání a interpretace reality, nauka o znacích, vztah viděného a čteného, problematika nových médií, principy grafického designu a jeho historie, základy tvorby písma a typografie, základní metody tvorby pohyblivého obrazu, metody digitální fabrikace atd.

Osnova

Úvod - Co je to vizuální komunikace, co je reprezentace, mimesis, eidetická redukce, problém zobrazení abstraktních pojmů.Interpretace prostoru - od realitu k iluzi. Tvorba významu - semiotické teorie - dualistická a triadická, denotace, konotace, mytologie.Digitální média. Idea jako finální výstup a nové možnosti jejího zpracování.Fotografie a její sdělení. Teorie sdělování jako všeobecný základ teorie fotografie.Písmo v souvislostech jeho stavby, tvorby, historie a klasifikace.Práce s písmem. Práce s hotovým písmem s důrazem na soulad formální a obsahové stránky.Obecná problematika grafického designu. Co je grafický design, demonstrace příkladů prací českého a světového grafického designu.Základní pravidla grafického designu.Informační design. Vztah funkce a formy.Ochrana autorského díla a další právní problematika v kontextu tvorby.Jak být grafickým designerem a nezbláznit se. Širší pohled na postavení a funkci designera a zadavatele. Nápad a komunikace jako základ uspěšného díla.Digitální fabrikace jako třetí průmyslová revoluce

Literatura

Design for information :an introduction to the histories, theories, and best practices behind effective information visualizations. ISBN 9781592538065. infoDigital visual culture. ISBN 9781841502489. infoEssentials of visual communication. ISBN 9781856695770. infoMytologie. ISBN 9788073633592. infoSkutečná přítomnost :středověký obraz mezi ikonou a virtuální realitou. ISBN 9788025705421. info

Požadavky

Prerekvizita pro: Písmo I. Typografie I, Grafický design Ivolitelná prerekvizita pro Fotografii I (dalsi moznou volbou je predmet Historicke promeny fotografie)

Garant

doc. RNDr. Petr Matula, Ph.D.

Vyučující

MgA. Helena Lukášová, ArtD.Mgr. Lucia Mačková Tokárová