Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Autentizace a řízení přístupu (PV157)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PV157 - Autentizace a řízení přístupu, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět má za cíl prohloubit znalosti absolventů kurzu PV080 v oblasti autentizace a řízení přístupu. Na konci tohoto kurzu bude student schopen:vysvětlit souvislosti a vztahy mezi různými metodami autentizace a řízení přístupu;odhadnout použitelnost moderních biometrických metod autentizace,jejich dopady a praktické problémy;posoudit používané metody autentizace v počítačovém prostředí;odhadnout výhody a nevýhody metod autentizace řízení přístupu;aplikovat různé přístupy pro návrh řešení autentizace.

Osnova

Autentizace uživatelů tajnými informacemi. Autentizace uživatelů tokeny. Úvod do biometrické autentizace. Základní druhy biometrik.Problémy použití biometrik. Autentizace dat. Elektronický podpis a jeho použití. Autentizace strojů a aplikací. Autorizace a řízení přístupu. Volitelné řízení přístupu. Víceúrovňové systémy. Autentizační a autorizační techniky v současných ICT systémech.

Literatura

povinná literaturaMATYÁŠ, Václav (Vašek) a Jan KRHOVJÁK . Autorizace elektronických transakcí a autentizace dat i uživatelů. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2008. 128 s. 1. ISBN 978-80-210-4556-9. infoneurčenoRAK, Roman, Václav MATYÁŠ , Zdeněk ŘÍHA , Viktor PORADA, Ondřej BITTO , John DAUGHMAN, Jean HENNEBERT, Danka SEIGOVÁ, Vlastimil STENZL, Jiří STRAUS, Marie SVOBODOVÁ a Halina ŠIMKOVÁ. Biometrie a identita člověka - ve forenzních a komerčních aplikacích. Praha: Grada Publishing, a.s., 2008. 664 s. Profesionál. ISBN 978-80-247-2365-5. URL info

Požadavky

Doporučeno absolvování PV080.

Garant

doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Václav Matyáš, M.Sc., Ph.D.Ing. Mgr. et Mgr. Zdeněk Říha, Ph.D.Mgr. et Mgr. Jan Krhovják, Ph.D.