Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie počítačových sítí (PV183)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PV183 - Technologie počítačových sítí, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět Technologie počítačových sítí má za úkol poskytnout studentům informace týkající se technologií a služeb používaných v moderních počítačových sítích. V tomto předmětu studenti získají informace zejména o jednotlivých síťových architekturách, principech správy lokální počítačové sítě, protokolové sadě TCP/IP, směrování informací a o počítačové síti Internet.Na konci tohoto kurzu student bude znát:vlastnosti přenosových médií a přístupových metod;vlastnosti různých síťových architektur;možnosti budování lokálních počítačových sítí;principy bezdrátových komunikačních technologií;referenční model OSI;principy činnosti protokolů IPv4, ARP, TCP, UDP a IPv6.

Osnova

Počítačové sítě. Základní pojmy, rozdělení.Topologie počítačových sítí a jejich vlastnosti.Přenosová média (tenký a silný koaxiální kabel, kroucenádvojlinka, optický kabel).Přístupové metody (deterministické a pravděpodobnostní).Síťové architektury (Token-Ring, Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, 10G Ethernet, FDDI, ATM, ...) a principy jejich činnosti.Bezdrátové komunikační technologie.Hierarchie digitálních signálů. SONET/SDH. Sítě ISDN. Technologie DSL.Virtuální sítě (VLAN).Model OSI.Protokoly IPv4, ARP, TCP a UDP. Směrování v TCP/IP sítích. Protokol IPv6.Počítačová síť Internet.

Literatura

STALLINGS, William. Local and metropolitan area networks. 6th ed. Upper Saddle River: Prentice Hall, 2000. xvi, 478 s. ISBN 0-13-012939-0. infoPUŽMANOVÁ, Rita. Moderní komunikační sítě od A do Z :[technologie pro datovou, hlasovou i multimediální komunikaci]. 2. aktualiz. vyd. Brno: Computer Press, 2006. 430 s. ISBN 80-251-1278-0. infoTHOMAS, Robert M. Lokální počítačové sítě. Vyd. 1. Praha: Computer Press, 1996. 277 s. ISBN 80-85896-45-1. info

Požadavky

! PB157 Technologie počítačových sítí

Garant

doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jaroslav Pelikán, Ph.D.