Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Panoráma biologie II (PV186)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PV186 - Panoráma biologie II, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit studenty, kteří absolvovali kurz Panoráma biologie I, se současným stavem poznání v ožehavých otázkách dnešní doby jakými jsou například klonování, geneticky modifikované organismy, civilizační a epidemické choroby, genová terapie, evoluce a budoucnost Homo sapiens, toxikologie a ekotoxikologie.

Osnova

Sekvenování DNA a mapování genomu. Klonování. Geneticky modifikované organismy. Vliv záření na živé organismy. Člověk a medicína. Civilizační choroby. Genová terapie. Epidemické choroby a přírodní výběr. Genetické poradenství. Variabilita a adaptabilita. Příčiny variability a její projevy. Adaptace individuální (fyziologická) a evoluční (genetická). Současné lidstvo a jeho budoucnost. Populační růst. Pokračující evoluce a Homo sapiens v budoucnu. Toxikologie a ekotoxikologie. Výzkum v laboratoři Centra analýzy biomedicínského obrazu FI MU.

Požadavky

PV185 Panoráma biologie I Předpokladem pro zapsání přemětu je úspěšné absolvování PV185 Panoráma biologie I.

Garant

doc. RNDr. Petr Matula, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Irena Krontorád Koutná, Ph.D.