Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paralelní technické systémy (PV192)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PV192 - Paralelní technické systémy, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen: rozumět principům vláknového programování včetně různých mechanismů synchronizace; vytvářet a ladit paralelní programy nad sdílenou pamětí; analyzovat paralelní algoritmy z pohledu efektivní implementace nad sdílenou pamětí.

Osnova

Vícevláknové prostředí, problematika sdílené paměti. Důvody paralelizaceProcesy a synchronizace, race conditionsVlákna v jazyce C, jejich tvorba a ukončeníVlákna v jazyce Java, jejich tvorba a ukončeníLadění paralelních aplikacíViditelnost a synchronizace operací. Signalizace mezi objektyMutexy, semafory, monitory. Pokročilé typy zámků, atomické typy a neblokující strukturyZásobárny vláken a futuresPrincipy a použití OpenMPZákladní vzory vícevláknových aplikací. Datové struktury vhodné pro použití v paralelních algoritmechÚvod do problematiky aplikací v reálném časePodpora paralelního programování v jiných programovacích jazycích.

Literatura

doporučená literaturaGOETZ, Brian. Java concurrency in practice. Upper Saddle River, NJ: Addison-Wesley, 2006. xx, 403 p. ISBN 0-321-34960-1. infoBEN-ARI, M. Principles of concurrent and distributed programming. 2. ed. Harlow: Addison-Wesley, 2006. xv, 361 s. ISBN 0-321-31283-X. infoANDREWS, Gregory R. Foundations of multithreaded, parallel, and distributed programming. Reading: Addison-Wesley, 2000. xx, 664 s. ISBN 0-201-35752-6. info

Požadavky

IB109 Návrh paralelních systémů Předpokládá se znalost programování v C (na úrovni předmětu PB071) a Java (na úrovni předmětu PB162). Dále se předpokládá znalost operačního systému UNIX na uživatelské úrovni.

Garant

doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Holub, Ph.D.RNDr. Lukáš Hejtmánek, Ph.D.prof. Ing. Václav Přenosil, CSc.