Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář webdesignu (PV219)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PV219 - Seminář webdesignu, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem semináře je prakticky se seznámit s celým životním cyklem internetové prezentace či webové aplikace. Pozornost bude věnována správnému návrhu, vhodným postupům při implementaci (např. dodržování standardů), provozním otázkám, monitoringu a vyhodnocení úspěšnosti webu a také propagaci, rozvoji a redesignu. Během semináře budou diskutovány současné trendy a blízká budoucnost WWW.Student prací v semináři:– rozšíří svůj přehled o vývoji a provozu webů,– získá hlubší znalost o vybrané oblasti, kterou si zvolí k prezentaci ostatním,– osvojí si praktické dovednosti implementace webových technologií,– seznámí se s nástroji, programy a principy, které pomáhajípři webdesignu,– může týmově spolupracovat na zadaném úkolu,– může dostat odezvu na svůj už existující projekt, seznámí-li s nímostatní.

Osnova

Účel webu, úvodní analýzy, informační architekturaLayout stránek, mřížky, drátěné modely, navigaceCopywriting, typografie na webuHTML a DOMGrafický a interakční design a CSSMultimédia na webuPoužitelnost (testováni), uživatelský zážitekPřístupnost (pravidla)Webová analytika, sledování provozuInternetový marketing, optimalizace pro vyhledávače, PPC, obsahová strategieSkripty na serveru, webové aplikační rámce, hotové aplikacePříklady principů (session, databáze, šablony, ...) v PHP či jiném prostředíSystémy pro správu obsahu, vkládání "textu"Sdíleni obsahu (poskytování i integrace)Zřízení domény, hosting webu, aplikaceJavaScript, JS rámce, interaktivita, AJAXWebserver, HTTP (autentizace, cookies, stavové kódy)Trendy na webu (sémantika, mashupy, HTML 5, geolokace)

Literatura

povinná literaturaKRUG, Steve. Web design :nenuťte uživatele přemýšlet! 2. aktualiz. vyd. Brno: Computer Press, 2006. 167 s. ISBN 80-251-1291-8. infodoporučená literaturaWROBLEWSKI, Luke. Mobile First. 2011. ISBN 978-1-937557-02-7. infoneurčenoMARCOTTE, Ethan. Responsive Web Design. New York: Jeffrey Zeldman, 2011. 150 s. A Book Apart, No. 4. ISBN 978-0-9844425-7-7. infoSCOTT, Bill a Theresa NEIL. Designing web interfaces :principles and patterns for rich interactions. 1st ed. Cambridge: O'Reilly, 2009. xix, 309 s. ISBN 978-0-596-51625-3. infoVORA, Pawan. Web application design patterns. Burlington, MA: Morgan Kaufmann Publishers, 2009. xiii, 429. ISBN 978-0-12-374265-0. info

Požadavky

PV005 Služby počítačových sítí Absolvovat předmět PV005 Služby počítačových sítí a mít vlastní zkušenost s tvorbou webových stránek. Seminář není určen začátečníkům.

Garant

doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš Obšívačdoc. Ing. Michal Brandejs, CSc.Mgr. Fedor Tiršel