Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální aspekty informatiky a asistivní technologie (SIN02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SIN02 - Sociální aspekty informatiky a asistivní technologie, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cílem kurzu je seznámení studentů se součanými aspekty komputerizace společnostmi a možnostmi které z toho vyplývají v oblasti asistivních technologií. Předmět zahrnuje rovněž aktivní seminární práci studentů zahrnující referáty k jednotlivým probíraným tématům, diskusi různých přístupů týkajících se realizovaných projektů a aktivní účast na relevantních projektech z oblasti sociální informatiky a asistivních technologií.

Osnova

Aspekty komputerizace;Informační technologie v sociálním kontextu;Sociální sítě;Problém přístupnost Internetu a informačních technologií z hlediska sociální struktury společnosti;Struktura společnosti a její počítačové modelování;Teorie her a modelování konfliktů ve společnosti;Komunikace zprostředkovaná informačními technologiemi;Sociální aspekty návrhu informačních systémů;Dialogové systémy a jejich sociální dopad;Počítačové zpracování informací ze sociální oblasti;Asistivní technologie a jejich sociální aspekty;Počítačová podpora nevidomých;Předmět zahrnuje rovněž aktivní seminární práci studentů zahrnující referáty k jednotlivým probíraným tématům, diskusi různých přístupů týkajících se realizovaných projektů a aktivní účast na relevantních projektech z oblasti sociální informatiky a asistivních technologií.

Literatura

KLING, Rob, Howard ROSENBAUM a Steve SAWYER. Understanding and communicating social informatics :a framework for studying and teaching the human contexts of information and communication technologies. 1st Print. Medford, New Jersey: Information Today, 2005. xx, 216 s. ISBN 1-57387-228-8. infoMORLEY, Sarah. Windows XP explained :a guide for blind and visualy impaired users. Peterborough: Royal National Institute of the Blind, 2002. 196 s. ISBN 1-85878-539-1. infoThe development of social skills by blind and visually impaired students :exploratory studies and strategies. Edited by Sharon Zell Sacks - Linda S. Kekelis - Robert J. Gaylord-Ross. New York: AFB Press, 1992. xiv, 214 s. ISBN 0-89128-217-3. info

Garant

doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Ivan Kopeček, CSc.RNDr. Jaromír Plhák, Ph.D.Mgr. Fedor Tiršel