Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Řečová interakce a sociální sítě (SIN04)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SIN04 - Řečová interakce a sociální sítě, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem kurzu je seznámit studenty se základními technologiemi dialogové komunikace prostřednictvím počítače a s možnostmi jejich využití v oblasti sociálních sítí.

Osnova

Řečová komunikace a její sociální význam.Syntéza řeči - základní principy a fáze syntézy v časové oblasti, fonetický přepis, prozódie. Praktické vyzkoušení na volně dostupných syntetizérech. SSML - základy syntaxe a oblasti využití.Rozpoznávání řeči - základní principy, nástroje na zvýšení úspěšnosti ASR, sémantická interpretace rozpoznané řeči.Dialogová komunikace člověk - člověk a člověk - počítač, sociální aspekty dialogových systémů.Základní pojmy - dialog, promluva, obrat, dialogový systém, dialogová strategie, způsoby realizace dialogových systémů, způsoby dialogové komunikace člověk - člověk a člověk - počítač s využitím IT.W3C VoiceBrowser Activity - definované standardy.Návrhy jednoduchých systémů s využitím strategie s iniciativou systému, se smíšenou iniciativou.Modelování uživatele, emoce na straně počítače - modelování emocí pomocí prozódie.Sociální sítě - základní principy sociálních sítí, typy sociálních sítí, stávájící využití dialogu/diskuse v sociálních sítích, možnosti rozvoje do budoucna.Skupinový projekt na téma sociální sítě a dialogová komunikace.

Literatura

LAMSER, Václav. Komunikace a společnost : úvod do teorie společenské komunikace. Vyd. 1. Praha: Academia, 1969. 298 s. infoPSUTKA, J. Komunikace s počítačem mluvenou řečí. Praha: Academia, 1995. infoHandbook of multimodal and spoken dialogue systems :resources, terminology and product evaluation. Edited by Dafydd Gibbon - Inge Mertins - Roger K. Moore. Boston: Kluwer Academic Publishers, 2000. xviii, 519. ISBN 0-7923-7904-7. infoKNOKE, David. Social network analysis. Edited by Song Yang - David Knoke. 2nd ed. Los Angeles: Sage Publications, 2008. viii , 132. ISBN 978-1-4129-2749-9. infoSCOTT, John. Social network analysis :a handbook. Newbury Park, Calif.: SAGE Publications, 1991. x, 210 p. ISBN 0-8039-8481-2. infoModels and methods in social network analysis. Edited by Peter J. Carrington - John Scott - Stanley Wasserman. New York: Cambridge University Press, 2005. xiv, 328 s. ISBN 978-0-521-60097-2. info

Garant

doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Luděk Bártek, Ph.D.