Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Panorama fyziky I (VB005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VB005 - Panorama fyziky I, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kursu bude student schopen porozumět konceptům klasické a moderní fyziky a pracovat se základními poznatky v oblastech mechaniky, elektromagnetismu, termodynamiky a stavby hmoty.

Osnova

Průřez historií fyzikálního poznání. Pilíře klasické a moderní fyziky, Chápání a předvídáníVesmír a mikrosvět. Prostor a čas, vztažné systémy.Newtonovy pohybové zákony. Gravitace. Pohyb nebeských těles a družic.Matematický formalismus fyzikálních teorií. Princip nejmenší akce, Lagrangeovy a Hamiltonovy rovnice.Pricipy symetrie. Zákony zachování.Přesně řešitelné úlohy klasické mechaniky.Elektřina a magnetismus. Elektromagnetické pole. Maxwellova teorie.Teorie relativity. Lorentzova transformace. Relativistické efekty.Mikroskopická stavba hmoty. Rozměry v mikrosvětě. Mikroskopický popis makroobjektů.Atomy, izotopy, periodická tabulka. Rastrovací mikroskopy.Vazba. Molekuly, kondenzované látkyů typické vlastnosti. Nečekané stabilní struktury (fullereny, nanotrubky).Pravděpodobnostní popis plynů. Energie a teplota. Pozoruhodné chování při nízkých teplotách.

Literatura

HALLIDAY, David, Robert RESNICK a Jearl WALKER. Fyzika : vysokoškolská učebnice obecné fyziky. Vyd. 1. Brno: VUTIUM, 2000. xxiv, 1198. ISBN 81-7196-213-9-. infoFEYNMAN, Richard Phillips, Robert B. LEIGHTON a Matthew SANDS. Feynmanovy přednášky z fyziky s řešenými příklady. 1. vyd. Praha: Fragment, 2000. 732 s. ISBN 80-7200-405-0. infoMACHÁČEK, Martin. Encyklopedie fyziky. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1995. 408 s. ISBN 80-204-0237-3. info

Požadavky

Předpokládá se znalost základních pojmů, symboliky anejjednodušších technik matematické analýzy (diferenciální aintegrální počet funkcí jedné i více proměnných).

Garant

doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Josef Humlíček, CSc.Mgr. Břetislav Šopík, Ph.D.