Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly k filosofii jazyka I (VB010)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VB010 - Kapitoly k filosofii jazyka I, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Logická a lingvistická analýza jazyka se tu zčásti stávají předpokladem zobecněného ("filosofického") zájmu o jazyk jako svérázný lidský fenomén. Jde zvláště o vztahy jazyka ke světu a k jeho někdy problematické interpretaci.

Osnova

Úvod do "filosofie jazyka", zvláště ve vztahu k logice a analytické filosofii.Je jazyk jen ošidný nástroj? Je nám jeho postmoderníinterpretace adresná?Exkurs: Výraz "poznání" a jeho významové konotace. Vědět CO, ŽE, JAK, PROČ. Poznání věcí a pravd (Russell).Předběžně k teorii světa a jazyka, a také mysli.Cesta k lingvistické teorii.Semiotika a sémantika.Jazyky a jazyk.Věta, výrok a "řečové akty".Vztah myšlení ke světu, k jazyku, k logice, k vědomí. Myšlenkový experiment o "Zemi-dvojčeti".Intence a konvence.Věci a vlastnosti, aneb pravda a realita.Jazyk a umělá inteligence. Problematika tzv. "čínského pokoje".

Literatura

Literature is being assigned during the lectures.

Požadavky

Zájem o ty otázky spojené s jazykem/řečí, které předcházejí logice nebo z její analýzy naopak plynou a jež jsou nezřídka mezní/interdisciplinární. "Svůj" jazyk jsme zdědili, takže nemálo ovlivňuje způsob našeho vnímání a interpretace reality.

Garant

doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Ing. Miloslav Dokulil, DrSc.