Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly k filosofii jazyka II (VB011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VB011 - Kapitoly k filosofii jazyka II, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Východiskem je porovnání reálých procesů s jejich modelací a interpretací. Navazuje na to výklad dvou vzájemně neslučitelných koncepcí, na jedné straně Chomského vrozené dispozice, na druhé straně inspirace Foucaultovy a Derridovy. Závěrem bude obšírnější (a aktualizovaný) úvod do problematické teorie pravdy.

Osnova

Blíže o tzv. "umělé inteligenci".Další úvahy o redukcionismu.Chomského přínos k teorii lingvistiky."Reprezentovat", aneb o znacích."Mluvit", aneb k teorii slovesa."Třídit", aneb o systému a metodě."Vyměňovat", aneb o rozmanité komunikaci."Dekonstruovat", aby došlo k "rekonstrukci"?Mezi antropomorfní interpretací přírody a fyziomorfnísebe-interpretací člověka.Extempore o některých paradigmatech "ve hře".Místo metafory v teorii poznání, aneb problém informační hodnotya mechanismu obrazné mluvy.Především o performativní teorii pravdy.Korespondenční teorie pravdy.Koherenční teorie pravdy.

Literatura

Literature is being assigned during the lectures.

Požadavky

VB010 Kapitoly k filosofii jazyka I Není nutno absolvovat VB010 k účasti na tomto kursu.

Garant

doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Ing. Miloslav Dokulil, DrSc.