Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Folková hudba (VB023)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VB023 - Folková hudba, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle kurzu jsou: základní znalosti o vzniku, vývoji a poetice žánru moderní folkové písně ve světě i u nás (doma se kurz zaměří zejména na období 60. - 80. let minulého století); nabídnout studentům informatiky protiváhu k jejich odborným předmětům a přivést je k vlastnímu aktivnímu přístupu ke kulturnímu i společenskému dění. Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět a vysvětlit vývoj a poetiku žánru moderní folkové písně ve světě i u nás; interpretovat soudobou folkovou píseň.

Osnova

Vznik, vývoj a poetika žánru Contemporary Urban Adult Music, jehosoučasnost i budoucnost ve vztahu k ostatním hudebním žánrům.Zpívající básníci a zhudebněná poezie. Woody Guthrie, Pet Seeger, Bob Dylan, PaulSimon, Jacques Brel, Donovan, Joan Baez, Leonard Cohen, Joni Mitchell,Bulat Okudžava, Vladimír Vysockij, Karel Kryl, Vladimír Merta, JaroslavHutka, Vlastimil Třešňák, Jaromír Nohavica, Karel Plíhal, SlávekJanoušek...Domácí inspirační kořeny české folkové písněVčlenění lidové písně do českého folkuKontexty české folkové písně: specifika výstavby textu; textové varianty; přizpůsobení textu hudební složce a jednorázové vokální recepci; poetizace v estetické výstavbě textů; osobnost folkového písničkáře; výstavba písně a kýč; postavení české folkové písně v celku národní kulturyVlastní písničkářská tvorba studentů, výstavbatextu, harmonizace, kytara a další doprovodné nástroje, vedenídvojhlasu, zhudebnění básnických textů.Psychologie posluchače.Počítačová hudba.Autorská práva.Znalost hry na nějaký hudební nástroj je vítána, avšak není nutná.

Literatura

doporučená literaturaPROKEŠ, Josef . Estetická výstavba české folkové písně v 60. - 80. letech XX. století. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2003. 168 s. ISBN 80-210-3039-9. URL infoneurčenoNebýt stádem Hamletů :průhledy do českého folku. Edited by Josef Prokeš. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 1994. 259 s. ISBN 80-210-0871-7. infoMERTA, Vladimír. Zpívaná poezie :úvaha vzniklá za pochodu v letech 1982-84. 1. vyd. Praha: Panton, 1990. 141 s. ISBN 80-7039-032-8. info

Garant

doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Prokeš, Ph.D.