Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Religionistika (VV014)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VV014 - Religionistika, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cyklus přednášek vychází z pokusu o analýzu samotného fenoménu zbožnosti. Je podán přehled významných náboženských systémů antiky, s jistým zřetelem k jejich vývoji. Případná souvislost s dneškem není ignorována.

Osnova

Přehled o vybraných náboženských systémech,předpoklady k paradigmaticky pojímatelné orientacio vzájemně odlišných strukturách.Konfrontace s některými kategoriemi etiky, filosofie běžného jazyka,politologie, ale i teorie znaku nebo logiky.Informace o historicky i aktuálně různých systémech,jako výrazu společenské potřeby interpretovat a prožívat ty role,jež jsou uplatňovány při pokusech o přesahy z imanentnado transcendentna.Intersubjektivní komunikace, intence a praxe v kontextu víry.Filosofické a literární průvodní ohlasy existenciálníchúzkostí našich předků. (Ukázky z textů nebo informace o nichjsou součástí kursu.)Zvláštní pozornost věnována křesťanství, a to jak jeho původnímukrédu, tak také předpokladům a podnětům protestantismu.Vznik sekt a jejich fenomén. Účelnost ekumenického hnutí.Inspirace k občanské toleranci. (Těžší je vždy něco pochopitnež vyvracet.)Doporučuje se (aniž je to podmínkou) navázat kursem "Vybraných kapitol v religionistice" (tj. VV018).

Literatura

Literature is being assigned during the lectures.

Požadavky

Předpokládá se zájem o otázky možné transcendence ve světě imanence. Doporučuje se (ale není podmínkou) navázat kursem VV018 Vybrané kapitoly z religionistiky. Kromě informací o závažných vyznáních dojde také na seznámení s klíčovými texty a jejich interpretační tradicí.

Garant

doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Ing. Miloslav Dokulil, DrSc.