Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z religionistiky (VV018)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VV018 - Vybrané kapitoly z religionistiky, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V porovnání s kursem VV014 tento cyklus naléhavěji počítá se seznamováním s relevantními náboženskými texty a jejich výkladem. Podle zájmu účastníků se případně zaměří na některá další (osnovou neuvažovaná) témata. Nepřehlédne problematiku soudobých sekt.

Osnova

Na základě výchozího kursu religionistiky (ale i bez těchtopředpokladů) dojde -- zčásti seminární formou -- k dílčímuprohloubení poznatků v této oblasti, a to přímým seznámeníms relevantními texty.Starozákonní tradice bude ilustrována mj.výchozími kapitolami knihy Genesis a knihou Jób, křesťanstvízávěrečnými pasážemi evangelia Matoušova a Markova a Pavlovýmilisty k Římanům a 1Kor.Všimneme si kritického odkazu Humeova(a Millova) a Masarykova vztahu k náboženství (podle ČapkovýchHovorů).Orientální oblast bude samostatně uvedena pasážemiz Upanišad a Bhagavad Gíty, pokusíme se přiblížit si neznámý ideovýsvět tao a zen.Výběrem textů z nám bližšího času (Kierkegaard, Russell, Moodyaj.) najdeme podněty k úvahám o případném podílu racionality navíře.

Literatura

Literature is being assigned during the lectures.

Požadavky

Optimální je navázat na VV014. Není to však podmínkou.

Garant

doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Ing. Miloslav Dokulil, DrSc.