Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybraná témata z politologie (VV019)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VV019 - Vybraná témata z politologie, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Politické termíny/koncepty jsou zakotveny ve svém historicky daném podhoubí (jako tomu bylo ve výchozím kursu). Jejich analýza na současném materiálu umožní racionálně se v politických otázkách orientovat a rozhodovat. Analýza současných sociálně-politických problémů je východiskem; minulost je často klíčem k pochopení otázek dneška.

Osnova

Počátky politického novověku.Americká zkušenost (Madison, Hamilton, Jay, Painea americká Ústava). Její rezonance v díle Tocquevilleově.Problematika "práv většiny". Statut "federace" a"suverenita" osad (republik). Příklad pro EU?Anglie a Střední Evropa pod vlivem osvícenství a v konfrontaci s francouzskou revolucí. Montesquieu. Burke. Tocqueville."Evropská mocenská rovnováha" v 19. století.Od konzervatismu přes liberalismus k marxismu? J. St. Mill,"O svobodě".Přeskupování sil po roce 1848. Imperialismus?1. svět. válka a poválečné uspořádání Evropy.Politické ideologie mezi dvěma světovými válkami. Toynbee, Spengler. Fašismus, nacismus, komunismus, trockismus.2. globální válečný konflikt 20. stol. a jeho politickéa ideologické vyústění. Vznik "dvou táborů".Cesta ke sjednocené Evropě? Konec kolonialismu? Problém tolerance. Rozpad tzv. Východního bloku. Terorismus.Závěr: Nová těžiště moci a nové ideje? Znovu liberalismus? Únava z demokracie? Zvítězí nad námi korupce? Konec hegemonie USA? (Arendtová, orwell, Fukuyama, Huntington, Chomsky aj..)

Literatura

Texty zadané během přednášek.

Požadavky

Kurs věcně navazuje na VV015 Politologie (není nutné, ale je doporučené jeho absolvování!).

Garant

doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Ing. Miloslav Dokulil, DrSc.