Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace textů (VV024)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VV024 - Interpretace textů, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle kurzu jsou: osobitě navázat na "Základy odborného stylu" tím, že při interpretaci textů akcentujeme jejich estetickou funkci; interpretační východiska a teoretické reflexe literárního textu; podněty strukturalismu a sémiologie; domácí inspirace literárně-vědné a estetické; zkoumání textu jako informace; orientace v dominantních a alternativních paradigmatech literární komunikace; vědomí mezí obsahové analýzy a interpretace; aspekty literární komunikace; autor a adresát v komunikační perspektivě textu; roviny struktury textu a jednotící perspektivy výpovědi; tzv. přisvojení. Po teoretické části studenti aplikují nabyté vědomosti při vlastních interpretacích zvoleného textu.

Osnova

Souvislosti literárního textu, úskalí jeho zkoumání jako informaceDominantní a alternativní paradigma literární komunikace, meze obsahové analýzy a interpretaceAutor a adresát v komunikační perspektivě literaturyRoviny struktury uměleckého textuJednotící perspektiva díla a přisvojeníJak číst text, jak jej vnímat a hodnotit.Klimakterium české poezie, antikvariát metafor.Průvodce světem i zásvětím české prózy. Polepšovna žánrůTelevize versus literatura. Zfilmované literární předlohy.Forma eseje, fejetonu, kurzívy, povídky, novelyKompozice románu, výstavba dialoguPolemika psaná i verbální. Referát. Resumé. Klíčová slovaTaktika úspěchu na vědeckých konferencích. Citát jako součást literárněvědné strategie.Jak psát odbornou práci. Získávání vědeckých grantů a jejich optimální využití.

Literatura

povinná literaturaProkeš, Josef. Interpretace uměleckých textů. Masarykova univerzita, 2006. 66 stran.doporučená literaturaECO, Umberto a Ivan SEIDL. Jak napsat diplomovou práci. Olomouc: Votobia, 1997. 271 s. ISBN 80-7198-173-7. info

Garant

doc. RNDr. Aleš Horák, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Prokeš, Ph.D.