Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofie a teorie mysli (VV030)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VV030 - Filosofie a teorie mysli, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Východiskem tu je sice odkaz Descartův, ale těžiště výkladu je v problematice vzájemného vztahu těla-mysli v té podobě, v jaké to exponuje posledních zhruba dvacet pět let vývoje.

Osnova

Předehra problému: metafyzický dualismus (Descartes).Je člověk bez "duše" pouhý stroj? (La Mettrie.) Reakce napozitivistickou skepsi vůči ozvláštnění lidského života mezi jinýmiživými organismy (vitalismus, teleologie). Funkcionalismus jako"moderní" řešení statutu mysli jako média zpracovávajícího informace.(Fodor aj.)Jak komunikují neurony. Také o tom, že člověk je možná jenompouhým "vehiklem" pro přenos genové informace (Dawkins).Máme nárok překonat solipsismus? (Berkeley.) Není veškerémyšlení jen poněkud "komplikovanější" reakce na vnější stimuly?(Od Pavlova ke Skinnnerovi.)Intencionalita (její Dennettova varianta).Můžeme mluvito "specifice" lidské mysli? (Je dána "vědomím"?) Searlovořešení problému. Chalmersův pokus o "fundamentální teorii".Calvinova "cerebrální symfonie" a jeho "mozkový kód".) Je vůbecněco na člověku výjimečného? (Popperův "svět 3". Crickovazpráva o hledání duše. Churchlandova neuronová komputerizacejako reprezentace sociálního světa. Penroseova metaforao "císařových nových šatech".) Také o memetice.

Literatura

Literature (books, etc.) is being assigned during the lectures.

Požadavky

Je účelné navázat na kursy VB007-VB008 (nebo aspoň VB008); leč není to podmínkou.

Garant

prof. Ing. Václav Přenosil, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Ing. Miloslav Dokulil, DrSc.