Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární biologie pro informatiky (VV072)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VV072 - Molekulární biologie pro informatiky, Fakulta informatiky, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vysvětlit základy molekulární biologie a obecné principy procesů, pomocí kterých buňky realizují svoji genetickou informaci. Na konci kurzu bude student schopen porozumět základním informacím o struktuře a funkci genomu, principech genové exprese a chování buněk na molekulární úrovni.

Osnova

1. Historie molekulární biologie. Nukleové kyseliny a proteiny(struktura a funkce DNA, RNA a proteinů, vazebné interakce DNA s proteiny)2. Struktura genomu a genetická informace(struktura bakteriálního a eukaryotického genomu, evoluce genomu, genetický kód, transkripční jednotka)3. Replikace genomu, reparace a rekombinace DNA(replikace bakteriálního a eukaryotického genomu, molekulární podstata mutageneze, reparační a rekombinační mechanizmy DNA)4. Transkripce genomu(transkripce bakteriálního a eukaryotického genomu, posttranskripční úpravy RNA, mechanizmy sestřihu)5. Translace genomu(translace bakteriální a eukaryotické mRNA, struktura ribozomů, posttranslační procesy)6. Regulace genové exprese(řízení exprese bakteriálního a eukaryotického genomu, indukce a represe, operon, transkripční faktory, posttranskripční regulační mechanismy).7. Molekulární mechanismy signalizace(přehled molekul uplatňujících se v signalizaci, signální dráhy, příjem a zpracování signálů, komunikace mezi buňkami).8. Molekulární struktura eukaryotické buňky(vnitřní organizace buňky, transport molekul v rámci buňky a vzhledem k mimobuněčnému prostoru)9. Regulace buněčného cyklu(molekulární podstata řízení jednotlivých fází cyklu, regulace buněčného dělení a růstu)10. Programovaná buněčná smrt a molekulární podstata získané imunity(imunoglobuliny, exprese BCR a TCR, vývoj a aktivace T-buněk a B-lymfocytů)11. Molekulární podstata nádorových onemocnění(základní vlastnosti nádorové buňky, onkogeny, protoonkogeny, nádorové supresory, dědičné nádory)12. Metody molekulární biologie a základy genového inženýrství (metody pro studium genomu, transkriptomu a proteomu, genetické manipulace)

Literatura

doporučená literaturaSNUSTAD, D. Peter, Michael J. SIMMONS, Jiřina RELICHOVÁ , Jiří DOŠKAŘ , Jiří FAJKUS , Petr HOŘÍN , Aleš KNOLL , Petr KUGLÍK , Jan ŠMARDA , Jana ŠMARDOVÁ , Renata VESELSKÁ a Boris VYSKOT . Genetika. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2009. 894 s. Učebnice. ISBN 978-80-210-4852-2. URL info

Požadavky

žádné

Garant

doc. RNDr. Petr Matula, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Irena Krontorád Koutná, Ph.D.