Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie pohybového systému (bk2001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bk2001 - Morfologie pohybového systému, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V tomto předmětu jde o prvý kontakt studenta Fakulty sportovních studií s oborem, který se zabývá problematikou pohybového systému. Jde o úvodní předmět k bloku předmětů o pohybu.Získání těchto znalostí je základním předpokladem pro další studium na fakultě FSpS MU. V rámci výuky předmětu jsou studenti postupně seznamováni s: celkovou stavbou pohybového aparátu (kosti, klouby, svaly); funkcí jednotlivých částí pohybového aparátu; možnými riziky jejich poškození při sportu i v běžném životě. Po absolvování tohoto předmětu bude student schopen porozumět další výuce navazujících předmětů. Současně získává informace, nezbytné pro výkon jeho budoucí profese.

Osnova

Význam studia anatomie, její rozdělení, názvosloví - buňka, tkáň, orgán, orgánové soustavy.Orientace na lidském těle - roviny, osy, směry. Obecná nauka o kostech a spojích.Kostra a spoje osy tělní.Kostra a spoje lebky.Kostra a spoje horní končetiny.Kostra a spoje dolní končetiny.Obecná nauka o svalech, typy a funkce svalů, úvod do PNS. Dorzální svaly trupu, jejich inervace.Ventrální svaly trupu - hrudník a břicho, jejich inervace.Svaly hlavy a krku, jejich inervace.Svaly horní končetiny (pletenec, paže, předloktí), jejich inervace.Svaly horní končetiny (ruka), svaly dolní končetiny (pletenec, stehno, jejich inervace.Svaly dolní končetiny (bérec, noha), jejich inervace.

Literatura

Základy anatomie. Edited by Miloš Grim - Rastislav Druga. 1. vyd. Praha: Galén, 2005. 163 s., il. ISBN 80-7262-302-8. infoHANZLOVÁ, Jitka a Jan HEMZA . Základy anatomie pohybového systému. první vydání. Brno, Areál Kraví Hora: MU, FSpS, 2004. 92 s. Masarykova univerzita 1. ISBN 80-210-3580-3. infoTROJAN, Stanislav a Michal SCHREIBER. Atlas biologie člověka : 430 modelových otázek k přijímacím zkouškám na medicínu, 100 obrazových podkladů k opakování a procvičování. 1. vyd. Praha: Scientia, 2002. 56 s. : il. ISBN 80-7183-257-X. infoAnatomie. Edited by Radomír Čihák. 2. upr. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2001. 497 s. ISBN 80-7169-970-5. info

Požadavky

(! bk013 Morfologie pohybového systému ) && ! NOW ( bk013 Morfologie pohybového systému )&&! bk1015 Základy anatomie

Garant

doc. MUDr. Jitka Hanzlová, CSc.

Vyučující

MUDr. Naděžda Vomelovádoc. MUDr. Jitka Hanzlová, CSc.prof. MUDr. Vladimír Smrčka, CSc.